Negotin: Krajinski književni klub objavio novi letnji dvobroj Buktinje 1Foto: Krajinski književni klub

Objavljujući autore ne samo iz Srbije, već i iz regiona sa razumljivog govornog i književnog područija, redakcija Buktinje, časopisa za književnost, umetnost i kulturu nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti, trudeći se da opravda svoj moto “Biti lokalan, a cenjen svuda“.

U novom, letnje dvobroju časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinjakoji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, na gotovo 360 stranica predstavljen je izbor iz srpske i regionalne književnosti.

Stalna rubrika Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom u letnjem dvobroju donosi stihove Dejana Kanazira, Velimira Kneževića, Jeleea Vukanović, Lazara Bukumirovića, Anđelka Zablaćanskog, Dragiše Ćosića, Dilana Hormana, Zorana Krstića, Miodraga Radovića i Branislava Solomuna.

Kako navodi redakcija Buktinje, savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja svojim pričama predstavljaju pripovedači Jovica Aćin, Vladimir Kolarić, Tihana Tica, Stefan Aćimović, Milan Aranđelović, i Miroljub Todorović sa svojim šatro pričama.

U najnovijem dvobroju Buktinje, rubrika Fokorelje posvećena je književniku i prevodiocu Predragu Crnkoviću, novom poezijom i jednom pričom.

Sveti dim je rubrika posvećena prevodima u kojoj je savremena slovenačka poezija u prevodu Dušana Stojkovića.

-Zastupljeno je sedam savremenih slovenačkih pesnika: Jernej Županič, Cvetka Bevc, Zoran Pevec, Natalija Milovanović, Milan Dekleva, Marko Elsner Grošelj i Peter Semolič. Tu je i odlomak romana Kinderfuksa, nagrađivane norveške književnice Marije Ćos Fon rođene 1990. godine u prevodu Predraga Crnkovića, kao i odlomak iz romana Turneja, severnomakedonskog književnika Saše Ognenovskog, u prevodu samog autora – navode u redakciji Buktinje.

U Sublimacijama svoje eseje ispisuju: Slobodan R. Nikolić, Ljiljana Lukić, Marija Stojić, kao i profesor Miodrag Sibinović, dok se u rubrici Luč kroz tekstove Nebojše Vasovića, Boška Tomaševića, Ivana Novčića i Nenada Obradovića, razmatra srpska savremena pesnička scena kao i nagrađivanje u istoj.

Letnji dvobroj ovog časopisa donosi i novu rubriku Mezija, u kojoj je strip dvojca Marka Stojanovića i Vlade Aleksića pod nazivom: BLOODLESS # AS SHE SLEEPS.

Na naslovnoj strani Buktinje je slika Tango solo istaknutog umetnika i književnika Nikole Šindika koji je tokom sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka učestvovao u radu umetničke grupe Klokotrizam.

Radovi ovog umetnika zastupljeni su i unutar časopisa za književnost, umetnost i kulturu, čiji je letnji dvobroj objavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari