Negotin mora da postane srpski Salcburg 1

U Negotinu će se od 23. do 29. septembra održati 52. Mokranjčevi dani na kojima će gostovati domaće zvezde svetskog formata – tenor Zoran Todorović i pijanista Aleksandar Serdar, obeležiti važni rođendani i jubileji, predstaviti mladi talenti.

Sve to na tragu dela najvećeg srpskog kompozitora klasične muzike Stevana Stojanovića Mokranjca. Program ovogodišnje manifestacije obuhvata 34 koncerta, književna, likovna i druga dešavanja u Mokranjčevoj kući, crkvi Svete Trojice, Domu kulture, Gradskom trgu, Maloj sceni bioskopa „Krajina“, Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, najavljeno je juče na konferenciji za novinare organizatora Mokranjčevih dana.

Pedeset drugi Mokranjčevi dani počeće 23. septembra polaganjem cveća na Mokranjčev spomenik u njegovoj rodnoj kući, pozdravnom besedom upravnika Narodnog pozorišta dirigenta Dejana Savića i nastupom svih učesnika ovogodišnjeg Natpevavanja horova, koji će otpevati Šestu Mokranjčevu rukovet posvećenu hajduk Veljku Petroviću. Isto veče u Domu kulture održaće se tradicionalno takmičenje horova iz Bugarske, BiH i Srbije i biće otvorena izložba slikara Momčila Mome Antonovića u negotinskom Domu kulture.

– Trudimo se da kroz program sačuvamo tradiciju festivala – da horska muzika bude centar Mokranjčevih dana. Obeležićemo i tri važna jubileja – 80 godina Simfonijskog orkestra, koji gostuje sa oba ansambla. Hor RTS izvešće „Opelo“ Stevana Hristića i Mokranjčeva dela u negotinskoj crvi Svete Trojice, 28. septembra u noći u kojoj je 1914. Mokranjac preminuo u Skoplju. Simfonijski orkestar sa Aleksandrom Serdarom po prvi put izvešće Četvrti Betovenov koncert. U okviru ovogodišnjeg programa obeležićemo i 90. godina od rođenja kompozitora Aleksandra Obradovića, čija će dela zajedno sa violinistom Markom Josifoskim izvesti Gudači Svetog Đorđa koji slave četvrt veka rada – najavila je Sonja Marinković, selektor Mokranjčevih dana.

Ona je skrenula pažnju i na koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, koji bi trebalo da pokaže da Mokranjac nije bio strogo zatvoren u svet klasike, već je komponovao muziku koja je bila popularna u njegovo vreme. Major Nikola Živković najavio da će vojni ansambl „imati još jedan koncert na kome će uz pomoć Vojkana Borisavljevića, Beti Đorđević, Ane Sofrenović, Ljubice Vraneš, Dejana Cukića i Željka Vasić izvesti evregrin program“. U „muzičkom pozorištu“ Mokranjčevih dana gostovaće Balet Narodnog pozorišta iz Beograda sa predstavama „Žene u de-molu“ i „Duga božićna večera“ u koreografiji Radua Poklitarua.

Branka Radović, predsednik Programske komisije i tvorac ideje „Negotin mora da bude srpski Salcburg“, rekla je da je ove godine naglasak Mokranjčevih dana i na edukaciji, jer je to „kopča s mladošću koja je neophodna svim festivalima“. Najavila je majstorski kurs za solo pevanje Zorana Todorovića i i seminar „Dirigentsko hodočašće“ na kome će učestvovati Miloje Nikolić i Tamara Adamov Petijević. Planirano je gostovanje više crkvenih i svetovnih horova, Biljane Krstić i orkestra Bistik, koji će za ovu priliku svoj repertoar „pojačati“ Mokranjčevim kompozicijama.

– Negotin još nije Salcburg, ali biće. Nedostaju aerodrom, rakete na Dunavu, veza sa turističkim organizacijama i vinarijama. Biće i toga. Iako je utemeljena na horskoj muzici, manifestacija se širi – Mokranjčevi dani su najznačajniji muzički festival van Beograda – naglasila je Branka Radović.

"Crna lista" Ministarstva kulture

– Apelujem na Ministarstvo kulture da napravi redukciju festivala u Srbiji i uvede kriterijume za njihovo finansiranje. Iako sad svako selo ima svoj festival, mora da se zna šta su Mokranjčevi dani i šta je BEMUS. Mi smo ove godine od Ministarstva kulture za naš horski festival dobili dva i po miliona dinara. Za iduću godinu tražim bar dvostruko više. Treba mi 12 miliona od Republike, posle dolazi Opština Negotin koja pomaže koliko može – naglasila je Branka Radović, uz ocenu Sonje Marinković da se muzički festivali nalaze na „crnoj listi“ Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari