Negotin: Zapisi u drvetu i kamenu Stanka Kostića 1Foto: S. Kostić

U okviru „Majskih svečanosti“ Istorijski arhiv u Negotinu i Dom kulture „Stevan Mokranjac“, organizuju izložbu fotografija Stanka Кostića“Crkve brvnare u Eparhiji Timočkoj“. Ovaj umetnik fotografije ovekovečio je fotoaparatom jedinstvene crkve brvnare u nekoliko sela negotinske opštine, a fotografije će biti izložene u galeriji Doma Кulture u Negotinu.

Negotinci su već bili u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom Stanka Kostića, budući da je Istorijski arhiv u Negotinu već organizovao dve njegove izložbe: “Hilandar” i “Istočna Srbija – život i običaji”.

Кostićev umetnički opus okrenut je temama iz prirode, ali i folklornoj tradiciji, narodnom graditeljstvu i starim zanatima, a njegova posvećenost crkvenoj umetnosti izrodila je dragocene dokumentarne fotografije živopisa, ikonopisa i arhitekture mnogih manastira i hramova Srpske pravoslavne crkve.

Negotinski Istorijski arhiv i Dom kulture “Stevan Mokranjac” u okviru “Majskih svečanosti” organizuju izložbu fotografija Stanka Кostića „Crkve brvnare u Eparhiji Timočkoj“ na kojoj će biti predstavljene fotografije crkava brvnara na teritoriji Eparhije timočke koje se nalaze u opštini Negotin, u Brestovcu, Trnjanu i Popovici.

Kostić je izlagao na oko 100 kolektivnih i oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu – Etnografski muzej u Beogradu, Кonak kneginje Ljubice, Ruski dom u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU, Palata Saveta Evrope u Strazburu, Institut antropologije i etnologije u Varšavi, Muzej narodne umetnosti u Otrembusima kod Varšave, Muzej „Staro selo” u Sirogojnu, a izložba „Crkve brvnare u Eparhiji Timočkoj biće otvorena u utorak, 17. maja u 19 časova, u galeriji Doma kulture u Negotinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari