Nele Karajlić: Osamdesete se često glorifikuju, iako su politički bile katastrofalne 1Foto: Dijana Lazić

Poslednji književni susret za avgust na platou Biblioteke grada Beograda obeležio je pisac i muzičar Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, koji je ponovo publici dao nadrealno tumačenje stvaralašta i kako nalazi inspiracija i u najgorem vremenu.

Komedija je metod kojim smo mi kao narod uspeli da se odbranimo od svih silnih nevolja i da je ona sakrivena duboko u istoriji naše pisane i usmene reči, kaže Karajlić: “Ako tragediju gledate kroz humor, ta tragedija postaje vama bliža.”

Prema njegovim rečima, posebno osamdesete godine se često glorifikuju i gledaju sa nostalgijom, iako su iz političko – društvenog ugla bile strašne i katastrofalne.

“Tako da je ta popularna kultura, ta što vas podseća na ono doba, iako ono doba nije ni po čemu bilo ružičastije od ovoga sada. Ono je isto imalo svoje krize, nevolje, probleme i sivilo, ali je imalo tu gladiolu da ono što se pravi na polju popularne kulture ostaje za vek i vekove”, objasnio je on.

Njegova knjiga “Solunska 28” je zasnovana na fikciji, jedine činjenice su da postoji ta kuća u Solunskoj na Dorćolu, koju je izgradio njegov pradeda i da stvarno tu živi porodica Janković sa kojom je u rodbinskim odnosima. Nedostaje treći nastavak „Solunske 28”, ali “za književnost nikad nije kasno”, kaže Karajlić i dodaje da treći deo polako nastaje.

“Praktično sam godinu dana korone radio na scenariju za nastavak serije ‘Složna braća’. Nisam još uspeo da napravim modalitet da mogu da budem i jedno, i drugo, i treće. Tako da kad radim jednu stvar onda druga trpi.”, izjavio je Karajlić za Danas.

Karajlić je otkrio da njegovo prvo delo “Fajront u Sarajevu” nije trebalo tako da se zove i da je ime osmislio urednik Novosti, kako bi privukao pažnju čitalaca.

Nenad Janković, rođen u Sarajevu, svestrana je ličnost čija karijera započinje 80-ih u bendu „Zabranjeno pušenje“, takođe seriji „Top lista nadrealista“. U novije vreme ga možemo gledati kao vođu ekipe u emisiji koja se prikazuje na RTS „Ja volim Srbiju“.

Književni susreti su osmišljena tako da  svakog utorka od jula do septembra zainteresovanima omoguće druženje i razgovor sa savremenim piscima. Ulaz je slobodan za sve na letnjem platou, ispred glavne zgrade biblioteke u Knez Mihajlovoj 56. U slučaju da pada kiša, program se održava u čitaonici Fonda umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari