Nema dokaza da Kusovac razume savremenu umetnost

Reakcije istoričarke umetnosti Jasne Jovanov i umetnika Vladana Jeremića povodom stavova Nikole Kusovca i Zorana Čalije o savremenoj umetnosti

Ostavite komentar


  1. Nikolu Kusovca poznajem dugi niz godina. Već i po samoj prirodi stvari – da je dugi niz godina radio u Narodnom muzeju u kome su su skupljale i čuvale stare umetničke slike, starih i starijih epoha i umetničkih pravaca – više je nego razumljivo, pa i prirodno da su njegova ljubav i poznavanje umetnosti daleko više okrenuti ka prošlosti nego ka savremenosti. Da li ga zbog toga treba osuđivati? Da li ljubitelje i kolekcionare recimo starog nameštaja treba osuđivati zato što više vole onaj nastao u baroku ili neobaroku, u ampiru, u bidermajeru od onog onaj koji proizvodi Ikea?
    Sledeća stvar koju treba istaći jeste da mi boljeg poznavaoca srpskog slikarstva 18, 19. i prve polovine 20. veka od Nikole Kusovca nemamo. Njegove atribucije po pravilu su bile nepogrešive, a mnogi ljubitelji srpskog slikarstva nijednu sliku nisu bili spremni da kupe bez njegovog sertifikata zato što je, već i najletimičnijim pogledom na neku nepotpisanu sliku, nepogrešivo umeo da kaže ko joj je bio autor, u kojim godinama je slika nastala i sl. Prema tome, potpuno ga je neumesno osuđivati zato što je nesklon savremenom slikarstvu.

    1. Kusovac se bar dvadeset godina ne bavi nikakvim ozbiljnim naucnim radom.
      Njega niko ne osudjuje sto mu je bliska stara umetnost nego zato sto se, kao rezimski istoricar umetnosti, petlja u ono sto uopste ne razume i jos sebi daje slobodu da to osudjuje.

  2. Komentatoru iza pseudonima „zuko dzumbus“,
    Zamišlajte me tamo gde me nema. Pripisujete mi zapise druge osobe. Ako mi znate ime, ako čitate moje javne napise, trebalo bi da znate da uvek pišem pod imenom, srednjim slovom, i prezimenom, nikada pod pseudonimom. Vi i ja smo kao ulje i voda. Odbijam Vaš poziv na kafu.

Ostavite komentar


Kultura

Roni Size, Buč Kesidi, Konstrakta, Vlatko Stefanovski i mnogi drugi na Art Front 2 festivalu u Sremskoj Mitrovici 10

Roni Size, Buč Kesidi, Konstrakta, Vlatko Stefanovski i mnogi drugi na Art Front 2 festivalu u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica postavljena je na festivalsku mapu regiona prošle godine, kada je pokrenut Art Front festival. Ove godine, već na novoj lokaciji, većeg kapaciteta, na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici od 15. do 17. avgusta, ART FRONT 2 predstavlja raskošnu trodnevnu manifestaciju sa listom izvođača koja  parira najatraktivnijim muzičkim festivalima u regionu i šire. Praznik muzike i zajedništva otpočeće koncertima Marka Luisa, Vlatko Stefanovski Trija i Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.