Skupština grada Beograda je na sednici održanoj 4. maja ove godine razrešila dužnosti dosadašnjeg umetničkog direktora Festa Miroljuba Vučkovića i imenovala za umetničkog direktora Borislava Anđelića, filmskog kritičara, i za selektora Festa Ivana Karla, urednika filmskog programa RTS, saopšteno je pre nekoliko dana iz Odbora Festa. U međuvremenu stigla je i vest da je Skupština grada, na zasedanju 7. juna 2010, imenovala kompozitora Zorana Erića za novog umetničkog direktora – selektora Bemusa, umesto dosadašnjeg Sretena Krstića.

Smena u Bemusu odigrala se nakon Krstićevog četvorogodišnjeg mandata, dok poslednji mandat Miroljubu Vučkoviću, koji je na ovoj funkciji bio duže vreme, još nije istekao. Najzad, sve se, baš kao i prošle godine sa smenama u odborima ključnih kulturnih institucija i manifestacija, odigrava na samom kraju sezone i na početku letnje pauze.

Na pitanje zbog čega su funkcija umetničkog direktora i selektora Festa, dosad spojene u jednu, razdvojene i dodeljene različitim osobama, Darijan Mihajlović, predsednik Odbora Festa i član Gradskog veća, kaže za naš list: „Moguće je da imenujemo dve osobe na ove dve funcije ukoliko za tim postoji potreba, a tako je uostalom i na Bitefu. Drugo, na ovaj način realizujemo koncept kojim želimo da spojimo iskustvo i mladost, a Festu je potrebno i jedno i drugo. Sve zakonske procedure prilikom imenovanja novih umetničkih čelnika Festa ispoštovane su, a oni su odabrani na Osnovu odluka Odbora ovog festivala u kome se nalaze stručni ljudi. S druge strane, baš kao što je slučaj s Gradskom komisijom koja odlučuje o dodeljivanju sredstva za filmove i koja se svake godine menja, i sve druge strukture koje odlučuju i žiriraju promenljive su. To je važno zbog toga što one onda donose novi pogled, u ovom slučaju, na film“.

Direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić nije hteo da komentariše izbor novih umetničkih rukovodilaca, sem što kaže da je u pitanju regularna procedura. Prema rečima Borislava Anđelića, izbor njega i njegovog kolege za nove umetničke čelnike Festa nastao je iz ideje da se spoje dva principa. „Ne samo da se na ovaj način povezuju iskustvo i mladalačka energija, već se ostvaruje kontinuitet jer se ‘otvaraju putevi mladim ljudima’“. Anđelić je istakao da je preuranjeno da govori o svom konceptu budućeg umetničkog direktora Festa i da su zasad obavljeni samo neki tehnički razgovori s predstavnicima osnivača festivala, a tek predstoje oni o finansijama jer, kako kaže „koliko bude bilo para, toliko će biti i muzike“.

Pošavši upravo od hronično nedostajućih sredstva za kulturu, filmska kritičarka i novinarka Dubravka Lakić, jedan od selektora aktuelnog festivala Cinema City i jedan od osnivača takmičarskog programa Festa „Evropa van Evrope“, ovako je prokomentarisala smenu na mestu umetničkog direktora i selektora Festa: „Po sistemu ‘ima se, može se’. Fest umesto da plaća jednog – plaća sada dva čoveka za jedan posao. U poslednje vreme svedoci smo ubrzanog partijskog kadriranja, čak i u sferama kulture. To je toliko uznapredovalo da je postalo veoma zabavno, i ‘divno’ je što je i Fest narodu omogućio da se ‘ludo provede’. Zanimljivo je još i ovo – umetničkom direktoru Festa Miroljubu Vučkoviću mandat još nije istekao. Zar onda nije bilo civilizovanije, lepše i elegantnije da se na završnoj večeri Festa 2011. tokom ceremonije zatvaranja, pred Festovom publikom održi primopredaja dužnosti? Tako bi bivši direktor i selektor imao priliku da mu se Festova publika zahvali za sve što je dosad za Fest učinio, a da novi čelnici Festa ujedno budu predstavljeni i najavljeni. Ovako kako je učinjeno nije dobro ni za koga. Zamislite samo šta će se u budućnosti dešavati kada na vlast dođe neka druga partija, pa dovede svoje kadrove. Hoću da kažem da je veoma opasno ukoliko ovakvi potezi postanu princip u regulisanju odnosa u kulturnim institucijama, a o društvu i da ne govorimo. Novim čelnicima Festa želim da im ‘cveta hiljadu cvetova’. Pokazaće šta znaju i umeju, pa ćemo onda ocenjivati njihov rad“, ističe Dubravka Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari