Novu pozorišnu sezonu Narodno pozorište Užice započelo je prošle sedmice starim i univerzalnim dilemama, ali na nov, hrabar i zanimljiv način, što je užička publika nagradila velikim aplauzom. Inscenacija remek dela svetske književnosti „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u režiji i adaptaciji Aleksandra Lukača, profesora na Univerzitetu Jork u Torontu, upozorava na sociopatološku sadašnjicu društva u kome su velike reči i ideje, paravani za egzistencijalni egoizam, etičku trgovinu i verovanje u magiju, usled nesposobnosti da se odneguje ljudskost.


Kako ostati čovek u vremenu iluzija, političkog podaništva, etičkih i emocionalnih razvalina, u borbi dobra i zla, pitanja su koja Lukač scenski vešto postavlja koristeći rečenicu iz romana – Nema većeg greha od kukavičluka. Služeći se modelom drame u drami i u velikoj meri poštujući tekst i njegovu višeslojnost, Lukač je, poigravajući se žanrovima, služeći se brehtovskim teatrom, ironijom i povremeno karikaturalnošću u portretisanju likova, ponudio zanimljiv komad, koji bi narednim izvođenjima užički ansambl trebalo dodatno da razigra.

Slobodan Ljubičić, koji je asistirao Lukaču, sjajno je dočarao Pontija Pilata, Volanda i dr Stravinskog. Nemanja Jovanović je s mnogo energije ponudio sudbinu Ivana Bezdomnog i čini se da je reditelj želeo da upravo on bude centralni lik komada, dok je odnos Majstora (Vahidin Prelić) i Margarite (Ana Bretšnajder) skrajnut, samo „zagreban“, s nedovoljno emotivne sadržine. S druge strane, Bojana Zečević kao Azazel i Vladimir Kurćubić kao Behemon, glumačkim rešenjima i veštim scenskim pokretom predstavljaju dragocenost nadrealnog u komadu. Osim njih u predstavi igraju Ivana Pavićević Lazić (Hela, inspicijent), Biljana Zdravković (Rimska), Svetislav Jelisavčić (blagajnik, doktor Stravinski 2), Mimčilo Murić (Berlioz), Slobodan Filipović ( Boris Pagoda), Divna Marić (medicinska sestra) i Tijana Karaičić (Nataša, Frida). Scenografiju je osmislio Igor Vasiljev, kostime Snežana Kovačević, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, a scemski pokret Ivica Klemenc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari