"Nema više glumačkih sukoba, sve je rešeno, struka je jedinstvena": Večeras počinju 59. Filmski susreti u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“, 59. po redu, biće svečano otvoren večeras na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

U glavnom takmičarskom programu festivala, koji će trajati do 30. avgusta, biće prikazano 12 filmova.

Čelnici festivala su saopštili da će u festivalskom žiriju biti glumica Danica Maksimović, koja je predsednica, i glumci Hristina Popović i Aleksandar Srečković Kubura, kao članovi.

„Dobra je atmosfera. Ovo nije niški festival, ovo je festival svih glumaca u Srbiji. Već smo razgovarali kako Filmski susreti, koji imaju sjajnu tradiciju, mogu sledeće godine da se transformiše u nešto još veće, bili mi ovde ili ne“, rekao je umetnički direktor festivala, glumac Andrija Milošević.

Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS), kazao je da se na otvaranju, kao i tokom festivala očekuje „veliki broj glumaca, kao i prethodnih godina“.

On je negirao da je prošle godine bilo ozbiljnijeg bojkota festivala, navodeći da je „na otvaranju bilo 120 glumaca i drugih filmskih radnika“.

"Nema više glumačkih sukoba, sve je rešeno, struka je jedinstvena": Večeras počinju 59. Filmski susreti u Nišu 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

„Onom manjem broju, koji nije došao, oprošteno je. Nema više sukoba, sve je rešeno, struka je jedinstvena. Ove godine svi dolazimo“, kazao je Janković.

Prošle godine se, inače, na binu Letnje pozornice nakon pojedinih projekcija nije popeo nijedan glumac kako bi se poklonio „najboljoj publici na svetu“, a festival je proticao u senci priče o bojkotu onih kojima je posvećen.

Mada se među organizatorima moglo čuti da je odsustvu doprinelo i to što glumci ili snimaju ili su na odmorima, nije malo onih koji su uvereni da je pravi razlog njihova podrška pozivu glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije (GOS), da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, UFGS, i njenog predsednika Jankovića.

Proslavljeni glumac je Jankovića označio kao glavnog krivca što 103-je njihovih kolega nije primljeno u UFGS, a to omogućilo i njegov izbor za predsednika udruženja.

“Zaslužuju da se niko od glumaca ne pojavi u Nišu ove godine”, napisao je Manojlović, a preneli mediji.

"Nema više glumačkih sukoba, sve je rešeno, struka je jedinstvena": Večeras počinju 59. Filmski susreti u Nišu 3
Foto: Z. Miladinović/Danas

U saopštenju UFGS, koje je potpisao Janković, međutim, tvrdilo se da “niko ne osporava prijem u članstvo 103 nova člana”, na osnovu odluke prethodnog predsednika Vladana Živkovića, “iako Predsedništvo nije bilo upoznato sa ovim aktom”.

Prema njegovim rečima, sporno je bilo što posle donošenja takve odluke “proces dobijanja članstva nije okončan”, pošto je po tada važećem Statutu predviđeno da svaki budući član mora podnese ne samo prijavu, već i dokaze, kao što su fotokopija lične karte i dva autorska ugovora, što oni nisu učinili.

Član selekcione komisije Fimskih susreta Dejan Dabić kazao je da će u takmičarskom delu ovogodišnjeg festivala biti dve premijere- film „Megdan: između vode i vatre“ imaće nacionalnu, a film „78 dana“- nišku premijeru.
Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra, koji je suorganizator festivala, kazao je da je ove godine „bila jagma za kartama“.

"Nema više glumačkih sukoba, sve je rešeno, struka je jedinstvena": Večeras počinju 59. Filmski susreti u Nišu 11
Foto: Z. Miladinović/ Danas

On je rekao da su festival finansirali Grad Niš, sa 17 miliona dinara, Ministarstvo kulture sa 2,5 miliona, Filmski centar Srbije sa 500.000 dinara, a da su u njegov budžet ušli i prihodi od više od hiljadu prodatih karata, i uplate sponzora.
Filmski susreti biće otvoreni večeras filmom „Za danas toliko“, u režiji Marka Đorđevića, a nakon njega biće prikazan film „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.

Filmovi „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i „Poslednji strelac“ Darka Nikolića na programu su u nedelju, 25. avgusta, a „Megdan: između vode i vatre“ Todora Čapkanova i „78 dana“ Emilija Gašića u ponedeljak, 26. avgusta.

U utorak, 27. avgusta publika će na Letnjoj pozoronici moći da pogleda filmove  „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića i „Sunce mamino“ Koste Đorđevića.

Za sredu 28. avgust planirane su projekcije filmova „Ruski konzul“ Miroslava Lekića i „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, dok će u četvrtak biti prikazani filmovi „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, biće dodeljene nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), koje dodeljuje nagradu „Pavle Vuisić“ saopštilo je da su ove godine laureati Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević.

U selekcionoj komisiji ovogodišnjih Filmskih susreta su Srđan Savić, predsednik UFGS Rastko Janković i urednik Filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić.

 

Motori na crvenom tepihu

Večeras će u Gradskoj kući gradonačelnik Dragoslav Pavlović prirediti prijem za glumce i druge filmske radnike koji su došli na festival.

Njih će potom na crvenom tepihu, od Tvrđavskog mosta do Letnje pozornice odvesti oko 30 motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari