Gubila sam povremeno pojam o tome da radimo predstavu po tekstu koji je neko nekad tamo negde napisao… Imala sam utisak da smo mi to sve izmislili i stvorili. Toliko je stvarno i shvatate da se gotovo ništa u ljudskoj prirodi nije promenilo za čitava dva veka. Osim jedne stvari: Nema više naivnosti, ostala je samo glupost. Naivnost, kao čistota duše, je nešto što više nije sastavni deo nas, nismo u stanju da to zadržimo.

 Imamo samo glupost, pristanak da nam neko nešto radi, a mi da ćutimo i trpimo – kazala je na jučerašnjoj konferenciji za medije mlada glumica Jovana Gavrilović, a povodom sutrašnje premijere predstave „Razbijeni krčag“, po drami Hajnriha fon Klajsta, u JDP na sceni „Bojan Stupica“. Ona je dodala da kao i likovi iz predstave, i mi u „stvarnom“ životu, poneseni svakodnevnim manipulacijama, zaboravljamo da postoji jedna svetla tačka koja može da mrsku realnost preokrene. Lik Eve, koji ona tumači, upravo je to – svetla tačka.

Glumica Vladica Milosavljević, koja igra Gospa Martu Rul, kaže da je višeslojnost ovog dela često dovodila do suza na probama, ali i da predstava beskompromisno prikazuje državnu manipulaciju kojoj smo izloženi.

Reditelj Igor Vuk Torbica, čiji je ovo prvi samostalni rediteljski angažman u JDP, kaže da je odabrao ovaj komad zbog njegove dvodimenzionalnosti – između komedije i tragedije, a to je, kaže, baš onako kako i on sam oseća stvarnost.

– Klajst je blizak pučkom teatru. On „Razbijeni krčag“ u podnaslovu naziva „vesela igra“. Ako pogledamo Klajsta i vreme u kom je pisao, uz neprikosnovene veličine, kao što su Gete i Šiler, on zapravo predstavlja jednu kontru i jedan usamljeni, individualni glas, koji ne polazi od romantičarskih tema od kojih polazi većina njegovih savremenika, već ide zaobilaznim, donjim putem, iz naroda, i, ja bih rekao, jednom daleko neposrednijom stazom. On kreće iz seciranja celokupnog društva: i najnižeg njegovog sloja, kao i ljudi sa samog vrha vlasti. Otud tu i seljaci, i sudije, i revizori iz glavnog grada itd. Tako da je to zapravo jedna čitava galerija likova, koji predstavljaju celu zemlju i ceo sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan – smatra Igor Vuk Torbica.

Nebojša Glogovac, koji igra Adama, ekscentričnog sudiju, ističe da ovaj komad prikazuje odnos sistema i pojedinca u našoj surovoj realnosti u kojoj sistem poseže sa kršenjem sopstvenih pravila, ne bi li se održao. Često i po cenu života pojedinca čija je sudbina nebitna.

– Buđenje bunta, svesti da je svaki pojedinac važan i da je važniji od sistema. Daleko smo mi od toga da napravimo veliki zaokret, ali važno je da to pokažemo ljudima, da samoodbrana sistema nije preča od njihovog života – kazao je Glogovac.

Po rečima dramaturškinje Tamare Bijelić, tekst je „prečišćen“ od arhaizama jer, kaže, čak i Nemci kada čitaju originalnog Klajsta, imaju problem sa jezikom i rečeničnim sklopovima. Scenografiju je Branko Hojnik sveo na esenciju i objašnjava da na sceni neće biti ničega suvišnog.

U predstavi igraju i: Svetozar Cvetković, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Marko Janketić i Lazar Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari