Drama na engleskom jeziku, nemački film „Storm“ Hansa-Kristijana Šmita bazirao se na užasavajućim pričama koje su se mogle čuti u Tribunalu za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije, u Hagu. Iako su na projekciji za novinare stigle kritike za neadekvatno prikazivanje rada Tribunala, publika je emotivno reagovala na priču o ženi iz Bosne (glumi je Anamarija Marinka iz „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu 2007), koju su silovali srpski vojnici.

Uz nju priča prati i tužiteljku koju glumi Novozelanđanka Keri Foks (Srebrni medved 2001. za „Intimu“). Reditelj Šmit kaže da je bio duboko impresioniran hrabraošću svedoka i smatra da su zaslužili da im se da vreme kako bi ispričali svoje priče i tražili pravdu. Iako je priča njegovog filma fiktivna, ona je zasnovana na slučajevima koje je proučavao. „Koliko god da su strane suprotstavljene nijedna ne želi da se kompletiraju suđenja zbog vremenskog pritiska. Možda će ovaj film da podigne svest o tom problemu. Vremensko ograničenje je veoma problematično za svedoke“, kaže reditelj čiji film pokazuje uticaj političkog pritiska na rad Tribunala i njegovo okončanje do 2010, dok diplomate iz EU pokušavaju da osiguraju stabilnost u regionu, čak i uz visoku cenu. Ovaj film ušao je u konkurenciju za nagradu tri godine nakon što je rediteljka Jasmila Žbanićdobila Zlatnog medveda za „Grbavicu“.

Iranska drama „O Eli“, koja govori o emigrantu i njegovom povratku kući da bi pronašao svoju ljubav, pridružila se trci za Zlatnog medveda na 59. Berlinalu. Delo Asgara Farhadija, kao glavnog junaka ima Ahmada, koji se razveo od žene Nemice i napušta Evropu u potrazi za novim početkom. Njegovi prijatelji pozivaju prelepu vaspitačicu Eli da sa njima i Ahmadom krene na putovanje do Kaspijskog mora, ali sve dobija tragičan obrt kada Eli nestana sa plaže. „Želeo sam da napravim priču koja je univerzalna, a ne samo za ljude iz Irana“, kaže reditelj čiji je prošli film „Vatromet u sredu“ bio hit na međunarodnim festivalima. Iako je, kako sam kaže, želeo da osvetli odnose između polova u današnjem Iranu, emocije koje se tu javljaju trebalo bi da dopru do sveukupne publike. „Po meni, ovakvi problemi mogu da se nađu svuda. Pokušao sam da zađem iza vrha ledenog brega i da vidim odakle sve to dolazi“, dodao je Farhadi, koji je svoju filmsku priču zasnovao na slučaju jednog svog prijatelja koji je živeo u Hamburgu i imao nesrećan brak.

Francuski reditelj Bertran Tavernije predstavio je svoj film „In the ElectricMist“, koji je za osnovu imao krimi roman Džejms Li Burka iz 1993, ali je stavljen u Luizijanu posle razornog uragana Katrina. Tomi Li Džons glumi detektiva koji juri serijskog ubicu, ubicu prostitutki, a sam glumac zaslužan je za mnoge dijaloge kao i neke scene koje nisu bile u knjizi. I ovo je jedan od 18 konkurenata za Zlatnog medveda, koji je dobio „entuzijastički aplauz“ posle novinarske projekcije.

Glumica Kejt Vinslet (33) na 59. Berlinale došla je sa dramom o holokaustu – „The Reader“, jednim od nekoliko filmova koji se bave temom Drugog svetskog rata. Ostvarenje je bazirano na međunarodnom bestseleru nemačkog romanopisca Bernarda Šlinka, i govori o 15-godišnjem Mihaelu u posleratnoj Nemačkoj, koji počinje aferu sa misterioznom kondukterkom iz voza u 30-im godinama (Vinslet). Pre ljubavnog čina, Mihael joj čita dela velikih klasika zapadne literature. Tek mnogo kasnije, kada postane student prava, postaće mu jasno da je ona nepismena i da je bila čuvar u nacističkim logorima smrti. Vinsletova kaže da je predstavljanje ljudske strane njenog lika, paralelno sa monstruoznom stranom, bio „balans koji se teško postiže“. „Morala sam da je načinim ljudskim bićem. Morala sam da je načinim ženom koja je sposobna za veliku ljubav i toplinu kao i za ranjivost i sramotu koju oseća. Ona, takođe, mora da bude žena koja ima određeni stepen hrabrosti kada počne da služi zatvorsku kaznu“, kaže Vinsletova.

Film, koji nije u takmičarskoj sekciji festivala, dobio je topao aplauz od novinara i kritičara koji su ga pogledali. Uprkos različitim mišljenjima kritičara u SAD, „The Reader“ je dobio pet nominacija za Oskara. „Podizanje obrva“ izazvalo je nekoliko scena seksa između Vinsletove i mladog nemačkog glumca Davida Krosa, koji ima 18 godina. „To je sve deo posla, a ovde je to deo veoma bitne ljubavne priče“, istakla je glumica. Na Berlinale, inače, često dolaze filmovi koji se dotiču Drugog svetskog rata, pa je to slučaj i ove godine. Tako će publika gledati „Adam Resurrected“ Pola Šredera sa Džefom Goldblumom u ulozi cirkuskog klovna, koji se spasava užasa nacističkog logora tako što zabavlja komandanta. Nemački „John Rabe“ govori o predstavnicima Simensa u Kini, u vreme japanskog upada u tu zemlju 1937. godine, kada su se desila neviđena zverstva počinjena nad civilima u Nankingu.

„Interakcija“ na Berlinalu

Filmski centar Srbije predstaviće ove godine u Berlinu filmove, projekte i talente iz Srbije. Posetiocima jednog od najprestižnijih filmskih festivala u svetu biće predstavljen i Međunarodni studentski filmski kamp – „Interakcija – Zlatibor“. Promocija „Interakcije“, u okviru Berlinala, početak je promotivnih aktivnosti Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, uoči raspisivanja konkursa za učešće na 4. međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija – Zlatibor 09“. Konkurs za učešće na ovogodišnjoj „Interakciji“ biće raspisan od 1. marta do 15. aprila, a pravo prijavljivanja imaju studenti produkcije, režije, kamere, snimanja i dizajna zvuka i montaže domaćih i inostranih filmskih akademija.

Danska priča o ratu u Iraku

Novi danski film, „Mali vojnik“ istražuje vojnička iskustva sa kojima se oni suočavaju pri povratku kući sa ratišta u Iraku i Avganistanu, i najavio je ozbiljnu trku za Zlatnog medveda. Glavna junakinja filma je Lota, koja se vraća sa ratiša, mada se ne precizira kog, u rodnu Dansku, u kojoj je odlazak u vojne misije van zemlje nepopularan, što znači da se povratnici suočavaju sa netrpeljivošću svojih sunarodnika. Fantastična gluma Trine Dirholm iskorišćena je za dalje „komplikovanje“ priče – naizgled nju spasava otac zapošljavajući je kao svog vozača. Međutim, sledi otkriće da otac vodi lanac prostitucije i tu se priča razvija na imigrante i globalizaciju, a Lota će pokušati da pomogne jednoj Nigerijki. Danska rediteljka Anet Olsen (43), sa ove dve Lotine storije, postavila je i glavne teme filma: „Sve je o spasavanju. Kako da zaista spasite nekoga, bilo da je to osoba ili zemlja?“.

Crni panteri u dva evropska filma

U Evropi se pripremaju dva filma o pripadnicima Crnih pantera – Anđeli Dejvis i Bobiju Silu, koji su se 60-ih godina prošlog veka borili za prava američkih crnaca. Film o Anđeli Dejvis snimiće francusko-alžirski reditelj i producent Rašid Bušerab, koji bi voleo da lik glavne junakinje tumači pevačica Bijonsi Noules. Anđela Dejvis bila je profesor na univerzitetu UCLA i uhapšena je zbog povezanosti sa slučajem pucnjave u jednoj sudnici. S druge strane, Bobi Sil bio je jedan od osnivača pokreta Crni panteri, s kojim je bila povezana i Anđela Dejvis. Film „A Lonely Rage“, biće zasnovan na Silovoj autobiografiji. On je, uz Hjua Njutona, osnivačjedne od najradikalnijih crnačkih grupa u Americi, a i tvorac je slogana „Sloboda svim sredstvima“. Suđeno mu je zbog ubistva i izazivanja nereda, ali su optužbe na kraju odbačene. Oba projekta su predstavljena na Berlinalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari