Nemi film „Umetnik“ francuskog reditelja Mišela Hazanavicijusa je postao jedan od glavnih konkurenata za Zlatnu palmu. Ovaj pametno urađeni nemi film o holivudskoj zvezdi koja gubi popularnost, je pobrao veliki aplauz i ostavio publiku bez daha, koja je već počela da se pita da li će u Kanu videti konačno nešto drugačije od dela o disfunkcionalnim porodicama i seksualnim izopačenostima.


Film je snimljen u Holivudu, u crno-beloj tehnici, a glavna zvezda je Žan Dužardin u ulozi Džordža Valentajna, junaka nemih filmova iz 1927. godine, koji postaje „nula“ dve godine kasnije, sa dolaskom „filmova koji govore“. Holivudska braća Vajnštajn planiraju da „Umetnika“ puste u bioskope krajem godine. Oni su, trenutno, na krilima uspeha „Kraljevog govora“, ali svakako bi im osvajanje glavnog trofeja u Kanu pomoglo prilikom marketinga ovog neobičnog filma. U svetu 3D hitova biće interesantno videti kakve su šanse jednog crno-belog nemog filma.

„To je čisto vizeulno. Čista kinematografija. Nisam znao da li ću moći tako nešto da uradim“, izjavio je reditelj, poznat do sada po parodijama na špijunske parodije, kao što je „OSS“.

Njemu je, u ovom projektu, dosta pomoći pružio kompozitor Ludovik Bure koji je uradio „bogati“ orkestarski saundtrek. Naravno, svi učesnici „Umetika“ su morali da odgledaju dosta nemih filmova, pre svega Čaplinova nema ostvarenja, kako bi ovladali tajnom pričanja priče bez upotrebe reči. Uskoro su otkrili da melodrama ili ljubavna priča bolje „leži“ nemom filmu.

„Ponekada ima previše priče u filmovima. Tišina je predivna vežba“, naglasio je Dužardin.

Ovaj film je, možda, doneo Kanu još jednog pobednika. Ugi nije došao u Kan, ali ovaj četvoronožni pratilac glavnog glumca „Umetnika“ će, po svojoj prilici, biti glavni konkurent za Kučeću palmu, nagradu za najbolju pseću rolu.

„Umetnik“ je poslednji film koji je dodat u takmičarski program, kojeg čine 20 ostvarenja. Prvobitno je bilo predviđeno da bude prikazan van konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari