Ko je Nemo, pobednik ovogodišnje Evrovizije 1EPA-EFE/JESSICA GOW SWEDEN OUT

Predstavnik Švajcarske Nemo ovogodišnji je pobednik Evrovizije, sa pesmom „The Code“.

Pesma The Code, kojom je Nemo predstavljao svoju državu osvojila je naviše glasova stručnog žirija, što je na kraju bilo dovoljno za pobedu, uprkos tome što se po glasovima publike nije najbolje kotirao.

Naime, Švajcarska je od žirija iz 37 država Evrope dobila čak 365 poena, a pratili su ga Francuska sa 218 i Hrvatska koja je osvojila 210 poena.

Međutim, usledilo je čitanje glasova publike koji su se gotovo u potpunosti razlikovali od onih koje je prethodno dodelio stručni žiri.

Iako je publika većinski podržala predstavnika Hrvatske Bejbi Lazanju koji je dobio 337 bodova, Švajcarcu je 226 poena koje je dobio od glasača bilo sasvim dovoljno da podigne pobednički trofej i vrati Evroviziju u svoju državu.

Nemo je tako postao treći predstavnik Švajcarske u istoriji Evrovizije koji je osvojio to takmičenje.

Ko je Nemo, pobednik ovogodišnje Evrovizije 2
Nemo, foto: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Harizmatični pobednik Evrovizije je zvezda u usponu u Švajcarskoj, i mešanjem različitih muzičkih žanrova u svojim pesmama privlači dosta pažnje javnosti.

Muzički je Nemo veoma dobro potkovan, te osim što ima zavidne vokalne sposobnosti, u šta su gledaoci Evrovizije mogli da se uvere, on takođe svira violinu, klavir i bubnjeve. Po muzičkom opredeljenju je, kako tvrdi, polureper-polupevač.

Od 2015. objavio je četiri EP izdanja i preko 16 singlova. Snimao je pesme i na nemačkom i na engleskom jeziku, a najveći hit pre nastupa na Evroviziji, pesma „Du“, 2017. godine stigao je do četvrtog mesta švajcarske top-liste singlova.

Bio je učesnik druge sezone švajcarske verzije muzičke emisije „The Masked Singer“, gde je maskiran u pandu zauzeo peto mesto.

U novembru 2023. godine privukao je dosta pažnje pošto se identifikovao rodno nebinarna osoba. Od tada Nemo insistira na srednjem rodu ličnih zamenica.

Puno ime ovog mladog pevača je Nemo Mettler. Rođen je 3. avgusta 1999. godine u švajcarskom gradu Bil/Bjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari