Neophodne strukturne promene, a ne kozmetičke korekcije: Održana promocija 11. broja magazina nezavisne kulture MANEK 1Foto: Luka Knezevic Strika

Promocija 11. broja magazina nezavisne kulture MANEK održana je u petak 14. jula na platou ispred galerije ULUS.

Ključna tema ovog broja „Decentriranost pogleda: Kako do dostojanstvenog rada“ bila je ujedno i okvir za javni forum na kojem su, pored autora i autorki ovog broja Maneka, učestvovali i razni drugi akteri i akterke u kulturi.

Neophodne strukturne promene, a ne kozmetičke korekcije: Održana promocija 11. broja magazina nezavisne kulture MANEK 2
Foto: Luka Knezevic Strika

Vida Knežević, urednica ovog broja MANEK-a i članica Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (Asocijacija NKSS), otvorila je forum podsećajući da je ovo treći po redu javni forum koji je Asocijacija NKSS organizovala zajedno sa drugim akterima u kulturi u okviru pomenute kampanje. Prva dva su organizovana ispred Ministarstva kulture, gde su adresirani zahtevi formulisani u okviru kampanje „Za dostojanstveni rad – protiv devastacije kulture“: unapređenje procedure konkursa Ministarstva kulture, ali i drugih lokalnih nadležnih institucija, kao i hitan otpis duga samostalnim umetnicima koji nisu napravljeni njihovom greškom.

Milica Pekić, koja je za 11. broj Maneka pisala o razlozima za pokretanje kampanje, osvrnula se na tok kampanje istaknuvši da je Asocijacija NKSS tokom cele 2022. godine slala Ministarstvu dopise i tražila izmenu kalendara konkursa i konkursnih procedura kako ne bismo došli u situaciju da se rezultati konkursa objavljuju krajem maja, što znači blokiranje čitave kulturne scene koja je učestvovala na ovom konkursu, i to tokom cele prve polovine godine, ali se ove godine to opet desilo.

Neophodne strukturne promene, a ne kozmetičke korekcije: Održana promocija 11. broja magazina nezavisne kulture MANEK 3
Foto: Luka Knezevic Strika

Dragoslava Barzut je govorila u ime Koalicije „OKO – Otvoreno o konkursima“ koju čine nestranačka i nevladina udruženja i koja je ustanovila da je problem netransparentne dodele sredstava hroničan problem koji se pojavljuje kod različitih ministarstava. Podsetila je da su konkursi za medije i informisanje danas mnogo bolji i transparentniji nego što su ranije bili, što ukazuje na to da ima prostora da se nešto promeni.

Neophodne strukturne promene, a ne kozmetičke korekcije: Održana promocija 11. broja magazina nezavisne kulture MANEK 4
Foto: Luka Knezevic Strika

Željko Grulović iz Multimedijalnog centra Ledart iz Novog Sada je govorio o lokalnim problemima iz perspektive Novog Sada koji je usled titule Evropske prestonice kulture proteklih godina imalo svoje i pozitivne i negativne strane. Akteri nezavisne scene u Novom Sadu uspeli su da učestvuju u izradi akcionih planova za period od dve godine i da artikulišu određene potrebe scene, ali sada kada je projekat Evropske prestonice kulture završen, ostaju brojna nerešena pitanja.

Ivana Jovanović Arsić, članica Upravnog odbora Asocijacije NKSS i suosnivačica udruženja Kulturis, govorila je o dobrim praksama na nezavisnoj sceni kao što je saradnja ovog udruženja sa javnim bibliotekama koje fokusiraju svoj rad na korisnike i na inovativne načine šire svoju publiku. Kao primer dobre prakse posebno je izdvojila Seoski kulturni centar Markovac, od pre dva meseca takođe novi član Asocijacije NKSS, i njihovu čitaonicu „Ekatarina Pavlović“.

Zaključak foruma je da su neophodne strukturne promene konkursnih procedura, a ne kozmetičke korekcije, budući da je u pitanju javni budžet, a kultura treba da bude javno dobro, te očekujemo da će Ministarstvo kulture do septembra formulisati konkretne procedure i načine da ispune zahteve koji su im dostavljeni tokom kampanje „Za dostojanstveni rad – protiv devastacije kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari