Nepodnošljiva lakoća zla 1

Predstava „Ričard Treći“ Vilijama Šekspira u režiji Snežane Trišić biće premijerno izvedena večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Komad koji se retko igra u srpskim teatrima, u nacionalnom pozorištu poslednja postavka bila je 1992, iako je jedan od najigranijih u svetu, prikazuje uspon i kratku vladavinu vojvode od Glostera, kasnije engleskog kralja Ričarda Trećeg. Naslovnu ulogu igra Igor Đorđević. Prema rečima rediteljke Trišić i direktora Drame NP Željka Hubača, ideja za komad došla je delom i zato što u ansamblu već postoji Ričard Treći.

– Postoji pregršt tema koje otvara „Ričard Treći“ o kojima i danas treba diskutovati. Pratili smo nit Ričardovog dolaska na vlast i njegovog pada. Nismo izvodili nikakve zaključke na temu dolaska na vlast, nego smo pokušali da damo uvid u jedno vreme. Ričard Treći je maestro jednog vremena u kome zlo postoji kao uslov jedne egzistencije. Preispitivali smo šta su motivacije koje navode na zlo, koji se ponavljaju od Šekspira do danas – kaže rediteljka.

Autor adaptacije Slavko Milanović podsetio je da je do Šekspira priča o vojvodi od Glostera stigla preko Tomasa Mora, ali da je zahvaljujući njegovom daru preživela jedna ličnost, a ne događaj, budući da je slavni pisac stvorio modernu građansku individuu, koja se rodila tek u 19. veku.

– Ričard je činio zločine kao i mnogi kraljevi pre i posle njega. Ali kod Šekspira on je ličnost koja je i neverovatno duhovita i koja zavodi publiku već vekovima – ističe Milanović.

Glavni glumac Igor Đorđević kaže da nema tremu pred premijerno izvođenje, jer smatra da ih sve štiti veliki Šekspir. NJegova koleginica Nela Mihailović, koja igra kraljicu Elizabetu, ističe da je njemu ova uloga stigla u pravom trenutku, što se retko dešava u pozorištu.

– Komad bi mogao da se zove i „Nepodnošljiva lakoća zla“. Taj đavo kog Đorđević igra na sceni je neodoljiv – konstatuje Mihailović dodajući da se nada da će se ova predstava igrati malo češće na repertoaru NP.

Na sceni ovog teatra ponovo će se naći i Svetlana Bojković, kojoj je ovo prva uloga od povratka iz Finske. Ona tumači vojvotkinju od Jorka, koja je, kako kaže, videla sve u životu – zločine, pogubljenja, smaknuća.., a njeno iskustvo ilustrovano je i sedom kosom. Zanimljivo je da su deo glumačke ekipe i Bojan Žirović (Klarens) i Branko Jerinić (Nadbiskup/Gradonačelnik), koji su igrali i u pomenutoj postavci predstave „Ričard Treći“ koju je Vida Ognjenović režirala pre 24 godine.
Glumac Pavle Jerinić, koji igra ser Kejtsbija, zaključuje da je sa preletanjima, krađom glasova, oportunizmom, fašizmom… svakome od autorske ekipe ovaj komad bio inspirativan jer dele slično iskustvo ako ne iz prve, a ono iz druge ruke.

Deo glumačke podele su i: Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković, Vanja Ejdus, Nataša Ninković, Miloš Đorđević, Gojko Baletić, Ivan Marković, Miodrag Dragičević. Kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, scenograf Valentin Svetozarev, a muziku je komponovala Irena Popović Dragović. Prva repriza zakazana je za 4. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari