Neponovljivi pokret savremenog društva 1

Pod sloganom Verujemo u jednu igru, 19. izdanje Beogradskog festivala igre biće održano u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu od 16. marta do 12. aprila.

Svojim programom, ovogodišnji BFI okuplja vrhunske umetnike, dok teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat, zanimljiv i raznovrsan vokabular neponovljivog pokreta.

prethode koreografske radionice, majstorski kursevi, ulični performansi, filmski program i izložbe.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Aktuelnost programa pozicionirala je manifestaciju na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Predstavljajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je na putu do 19. godine, pridobio brojnu publiku.

Od osnivanja je predstavljeno 450 koreografskih ostvarenja, dok je tokom svakog izdanja programe pratilo više od 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Tokom poslednjih godina, koje je odredila pandemija, uprkos ograničenom broju mesta u pozorišnim salama, održan je kontakt sa brojnim gledaocima zahvaljujući strimovanju predstava na društvenim mrežama ili direktnim i naknadnim prenosima na kanalima RTS.

Jedinstvenost BFI, još jednom je potvrđena i činjenicom da se najavljeni programi nisu otkazivali, već samo odlagali do trenutka kad bi se stekli uslovi za realizaciju.

Zato su dva prethodna izdanja postala pravi maraton umetničke igre, u trajanju cele kalendarske godine.

Beogradski festival igre razvijao se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica.

Za realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom.

Devet godina zaredom, BFI realizuje svoje obrazovne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Kompanija NIS podržava manifestaciju koja značajno doprinosi razvoju kulture i umetnosti u Srbiji.

Podrška festivalu koji okuplja najbolje svetske umetnike i doprinosi popularizaciji Srbije u svetu je logičan korak u skladu sa vrednostima koje NIS neguje u okviru svog društveno odgovornog poslovanja.

Visa, kao dugogodišnji generalni sponzor Festivala, sa velikom posvećenošću podržava BFI, verujući u njegovu ulogu u pozicioniranju naše zemlje na kulturnoj mapi sveta i želeći da jedinstveno iskustvo uživanja u savremenoj igri ponudi uz posebne pogodnosti za online kupovinu ulaznica.

Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji.

Tradicionalni prijatelji Festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR osiguranje, Haineken, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari