Otvaranjem izložbe Teratorija, projekcijom umetničkih instalacija na spomenik Knezu Mihajlu i paralelnim koncertima elektronskog sastava J.U.S.T. i Beogradskog džez trija, 2. jula na Trgu Republike otpočeće ovogodišnji Beogradski letnji festival, najavila je juče na konferenciji za novinare u prostorijama Belef centra direktorka ove institucije Milena Stojićević.

Multimedijalno otvaranje, dodala je ona, donosi beogradsku atmosferu sa nepretencioznim programom. Došlo je i do dve organizacione promene. Koncert Karlosa Santane, koji će biti izveden kao specijal Belefa, preuzela je Sky Music Company, a Ministarstvo kulture ipak je našlo načina da podrži Belef i za to izdvojilo milion dinara.

Prvu nedelju jula, sem projekta Ne/Vidljivi grad Dah teatra, obeležiće i likovni događaj Teratorija, koja se nadovezuje na prošlogodišnju izložbu, nastavljajući se kao Feniks nakon prošlogodišnjih rušilačkih dešavanja u gradu, podsetio je je Marko Lađušić, koordinator ovog programa. Preko sto autora, zajedno sa gostima iz Firence, Temišvara i Francuske, radilo je skulpture i ove godine u Kikindi na koloniji Terra. Njih će možda biti manje nego prošle godine (oko hiljadu) ali će biti većih formata i osim na Trgu, biće postavljene i u izlozima Likovne akademije, Gete instituta i Robnih kuća „Beograd“ preko puta Kulturnog centra Beograda.

Koncerti u Belvilu pokazaće stilsku i nacionalnu šarolikost Belefovog muzičkog programa. Šon Kuti i bend „The Egypt 80“ 7. jula biće najveći muzički spektakl ovogodišnjeg Belefa. Mlađi sin Fele Kutija preuzeo je očev bend i nastavio njegovim stopama, za razliku od starijeg Femija, koji neguje moderan afro bit. Ovaj koncert izvodi se na letnjoj sceni Bitef art kafea, odnosno partizanovim teniskim terenima na Kalemegdanu, a u slučaju kiše, kao i svi drugi koncerti, u beogradskom Domu omladine. Predgrupa Šonu Kutiju je Vasil Hadžimanov bend, a karte koštaju 800 dinara, kao i za još tri koncerta, dok je za koncert Lari Vučković trija ulaz besplatan.

Belef na Univerzijadi

Dve manifestacije – Belef i Univerzijada poklopiće se koncertima Ešlija Tomasa (na fotografiji) i Baba Zulua, kao i premijerom plesne predstave „Drifting“ u koreografiji gošće iz Mađarske Marte Lađanski, što će biti izvedeno u univerzitetskom selu Belvil. Ešli Tomas dolazi iz Velike Britanije, dok je njegov bend iz Francuske. Ono što oni sviraju je „beli“ soul ili soul-pop a poznati su kao klupski engleski bend. Baba Zula stiže iz Turske i svoju muziku zasniva na lokalnom zvuku i etno bazi, ali u novim aranžmanima. Osim učesnika Univerzijade, predstavu “Drifting” moći će da vide i Beograđani u Pozorištu na Terazijama, a zahvaljujući naporu letnjeg Bitef art kafea na Kalemegdanu, beogradska publika neće ostati uskraćena ni za koncert Ešlija Tomasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari