Nesuđeni Betmen predodređen za Openhajmera: Ko je Kilijan Marfi, irski glumac o kome svi pričaju ovih dana? 1Foto: EPA/NIGEL RODDIS

Openhajmer je za sad možda malo manje zaradio na blagajnama od Barbi, ali je dobio mnogo više ozbiljnih pohvala i oskarovskih predviđanja, naročito na račun glavnog glumca Kilijana Marfija.

Svi oni koji prate njegov lik i delo veruju da je krajnje vreme da on dobije ovakvu pažnju i pohvale, pa što da ne i Oskara, ali drugi ne znaju puno više osim da je to „onaj lik iz Birmingemske bande„.

Kilijan Marfi rođen je u irskom gradu Korku kao najstariji od četvoro dece i vaspitan je u katoličkoj porodici akademika.

Već u srednjoj školi otkrio je ljubav prema umetnosti, iako mu je taj svet tada delovao strano, ali je ubrzo osnovao džez-rok bend sa bratom i prijateljima.

Ponuđen im je ugovor koji su odbili a Kilijan, koji je započeo studije prava, odlučuje da se oproba kao glumac nakon što ga je inspirisala predstava Paklena pomorandža.

Glumačke početke ima baš u pozorištu i početkom novog veka dobija i nekoliko uloga u nekoliko filmova, a možda i presudni trenutak dešava se 2002. godine.

Tada tumači glavnu ulogu u filmu Denija Bojla 28 dana kasnije, što ga stavlja na mapu mnogih drugih reditelja, pre svega Kristofera Nolana.

Marfi je voleo ranije Nolanove filmove i došao je na audiciju za film Betmen počinje, ali ne za ulogu Džonatana Krejna, već Brusa Vejna, odnosno Betmena.

Uprkos tome što on nije bio odgovarajući izbor za Betmena, Nolan ga je angažovao kao Strašilo, što je ponovio i u dva nastavka ove trilogije.

Pojavio se i u njegovim filmovima Početak i Denkerk, ponovo kao sporedan lik, čekajući svoju šansu i trenutak kada će ga Nolan pozvati da mu bude vodeći glumac.

Neke stvari su se u međuvremenu promenile, pa je tako tumačeći ulogu Tomija Šelbija u hit seriji Birmingemska banda stekao svetsku slavu.

Paralelno je glumio u raznim filmovima koji jesu odlični i za preporuku, ali ni blizu Oskara.

Zanimljivo je da je bio na listi za tumačenje Roberta Openhajmera još 2014. godine, u seriji Menhetn, ali je onda dočekao tu rolu na velikom platnu ove godine.

Za razliku od raznih likova koje tumači, Kilijan Marfi je privatno povučen i umeren, u braku je od 2004. godine i ima dva sina.

Ne voli da bude u žiži javnosti i za svaki crveni tepih i intervju kaže da mu je izazov, jer slava uopšte nije ono zbog čega se bavi glumom.

Ostaje da vidimo šta će reći na to nakon što, nadamo se, dobije Oskara za ulogu Roberta Openhajmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari