nesvrstani etnografskiVizual: Miloš ZecFoto: Ljubaznošću Arhiva Jugoslavije i Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

 

Muzej Jugoslavije u saradnji s teoretičarem filma i medija Simom Kokotovićem od 4. do 9. juna realizuje seriju razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom „Nesvrstani i kulturne veze”, koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Kulturne razmene i saradnje, kako naglašava autor programa Sima Kokotović, „predstavljale su vrlo značajnu delatnost kroz koju su se jugoslovenski radnice i radnici u polju kulture i umetnosti upoznavali s globalnim strujanjima širom Trećeg sveta, upisujući se ujedno u njihove tokove. Istovremeno, akterima i akterkama s drugih kontinenata ovakve saradnje omogućavale su da prepoznaju značajne aspekte jugoslovenske kulture”.

Iako su ih primarno inicirale državne organizacije, Kokotović dodaje da su „kulturne razmene između Jugoslavije i ’Nesvrstanih’ prevazilazile okvire državne diplomatije kroz koju je ovaj fenomen do sada najčešće analiziran”.

Transnacionalni fenomen kakav ovaj nesumnjivo jeste „zahteva da budemo vrlo pažljivi u izgradnji i upotrebi analitičkog aparata za njegovo razumevanje i tumačenje, kako bismo mogli da se uhvatimo ukoštac sa svim složenostima, kontradiktornostima i prevashodno relacionom prirodom ovog fenomena. U tom svetlu, pristup usidren u paradigmi nacionalnog koji je još uvek dominantan, za ovakav slučaj svakako ne može biti dovoljan i adekvatan”, ističe Kokotović.

Upravo na tom tragu program „Nesvrstani i kulturne veze“ okuplja akademske istraživačice i istraživače, kustoskinje i umetnice koji su u lokalnom i internacionalnom kontekstu već reflektovali ove probleme, kako bi kroz međusobni dijalog i prezentaciju njihovog rada ponudili publici ulazne tačke za razumevanje i ponovno otkrivanje transnacionalnih dimenzija jugoslovenske kulture.

Autor programa je Sima Kokotović, istraživač i predavač filmskih studija, a u razgovorima učestvuju Jelena Vesić, Bojana Videkanić, Natalija Vujošević, Ana Knežević, Nataša Kovačević, Aleksandra Perišić, Bojana Piškur, Nemanja Radonjić, Mila Turajlić.

Program će biti realizovan u bioskopskoj sali u zgradi Muzeja 25. maj. Ulaz je slobodan.

4. jun

18:00 uvodna reč, Sima Kokotović

18:30 panel „ Putovanja i prijateljstva: od političkog svrstavanja do solidarnosti”

Na panelu učestvuju Nataša Kovačević i Aleksandra Perišić sa izlaganjima „Revolucionarni putopisi: antikolonijalne borbe na kulturnom frontu“ i „Nesvrstana ženska prijateljstva i solidarnosti: Aoua Keita, Veda Zagorac i Vida Tomšić“.

U izlaganjima će biti reči o načinima na koji tekstovi poput putopisa i privatnih pisanih korespondencija omogućuju razumevanje procesa pregovaranja kulturnih, istorijskih i političkih različitosti u kontekstu uspostavljanja kulturnih veza.

Na taj način, anti-kolonijalne borbe i borbe za žensku emancipaciju autorke uspostavljaju kao koordinate za razumevanje međunarodnih veza i njihove kompleksne geografije.

5. jun

18:00 panel „Kulturne institucije i organizovanje nesvrstanog uvezivanja”

U okviru ovog panela biće predstavljeno međunarodno delovanje različitih kulturnih institucija u SFRJ krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina XX veka (poput Galerije umetnosti nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“ i Muzeja afričke umetnosti).

Fokus razgovora biće na događajima iniciranim u pomenutom periodu, te posebno na logistici i organizaciji koja je omogućavala njihovu realizaciju i kreiranje „nesvrstanih” kulturnih veza. Ovakva perspektiva ponudiće uvide neophodne za razumevanje materijalnih uslova na kojima se zasnivaju međunarodne saradnje.

Učesnice: Bojana Videkanić, Natalija Vujošević i Ana Knežević

20:00 panel „Istorijske kulturne solidarnosti u savremenoj umetničkoj praksi”

Panel će ponuditi promišljanje savremenih umetničkih praksi koje se okreću istorijskim formama kulturnih solidarnosti. Bojana Piškur govoriće o izložbi „Južna sazvežđa”, čija su različite verzije predstavljene od Ljubljane do Južne Koreje poslednjih pet godina, dok će Jelena Vesić, kroz fokus na slike istorije u savremenoj umetnosti, ponuditi teoretizaciju koncepta „solidarnosti u vremenu.“

Učesnice: Bojana Piškur i Jelena Vesić

6. jun

18:00 Nemanja Radonjić: „Jugoslavija, Afrika, nesvrstani i akademski kolonijalizam”

Nemanja Radonjić će u svom izlaganju razmatrati dva fenomena: status kulture u širem kontekstu jugoslovenskog učešća u međunarodnim razmenama, i novu dinamiku odnosa koji su se, u poslednje vreme, uspostavili u međunarodnom akademskom kontekstu oko istraživanja Pokreta nesvrstanih.

19:30 Mila Turajlić: „Hronike jugoslovenske filmske solidarnosti: Dragutin Popović i Frelimo”

U formi predavanja-performansa Mila Turajlić predstaviće svoj novi projekat fokusiran na veze između Filmskih novosti i pokreta za oslobođenje Mozambika.

Učesnici i učenice: Nemanja Radonjić, Mila Turajlić

8. i 9. jun

13:00-15:00 Projekcija odabranih epizoda iz serijala „Antikolonijalne borbe” autora Nikole Vitorovića

Serija „Antikolonijalne borbe” emitovana između 1980. i 1986. snimljena je pod okriljem edukativnog programa TV Beograda. Serija ima 16 epizoda, od kojih se svaka fokusira na antikolonijalnu borbu u jednoj azijskoj ili afričkoj zemlji (od Indonezije, preko Jemena, do Južnoafričke Republike).

Scenario potpisuje Nikola Vitorović, jedan od značajnijih jugoslovenskih „revolucionarnih putopisaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari