netfliks monstersFoto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Samo par dana nakon premijere, Netfliksova serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, treća sezona serije Monster, postala je predmet kontroverze.

Ova serija najgledanija je na Netfliksu u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, a prati jedan od najpoznatijih zločina u američkoj istoriji, prenosi Index.hr.

U pitanju je ubistvo Hosea i Kiti Menendez od strane njihovih sinova Lajla i Erika, ali gledaoci nisu zadovoljni načinom na koji je prikazan ceo slučaj.

Među najvećim kritičarima serije je i sam Erik Menendez, koji tvrdi da Netfliks iskrivljuje istinu, odnosno tvorci Rajan Marfi i Ijan Brenan.

Braću Menendez u seriji tumače Kuper Koh i Nikolas Aleksander Čavez, dok njihove roditelje glume Havijer Bardem i Kloi Sevinji.

Erik i Lajl Menendez 1989. godine ubili su svoje roditelje, Hozea i Kiti i kasnije su osuđeni na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpuštanja.

Iako se na početku verovalo da su braća počinila zločin iz finansijskih razloga, noviji dokazi pokazuju da su Erik i Lajl verovatno bili žrtve psihičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja.

Tokom suđenja, u njihovu obranu stali su i neki rođaci koji su izjavili da braća nisu imala finansijske motive za zločin, jer su i pre i posle ubistva svojih roditelja imali jednake potrošačke navike.

Kako piše Variety, njihovi rođaci, Endi Kejno i Alan Andersen, čak su potvrdili da su Hoze i Kiti seksualno zlostavljali svoju decu.

Osim toga, Hosze je za seksualno zlostavljanje optužio i bivši član benda Menudo, Roj Roselo, koji je rekao da ga je patrijarh porodice Menendez silovao kada je imao 13 godina.

Celi slučaj opisan je u dokuseriji Menendez + Menudo: Boys Betrayed.

U seriji nije prikazana cela priča

Premda je celi slučaj sam po sebi komplikovan, u Netfliksovom narativu izbačeni su neki bitni delove priče, kao što su izjave rođaka braće Menendez ili nepravednosti tokom suđenja, a istovremeno su ubačeni događaji i činjenice koji se nisu dogodili.

Nadalje, braća Menendez u seriji ostavljaju utisak karikatura – Erik je lik s kojim bi publika trebalao da saoseća jer ga svi zlostavljaju, dok je Lajl bezosećajni negativac i materijalista koji ima problema s drogama.

Ipak, najveću kritiku privukla je činjenica da su Erik i Lajl u nekim delovima serije prikazani u homoerotičnom incestuoznom kontekstu, zbog čega gledaoci mogu steći utisak da su braća počinila zločin kako bi sakrila istinu o svojoj zabranjenoj vezi.

Erik Menendez kritikovao je Rajana Marfija i Netfliks

 

Erik Menendez je putem izjave na X-u svoje supruge kritikovao Netfliks i izvršnog producenta Rajana Marfija jer nisu prikazali pravu priču.

„Za mene je tužno što je Netfliksov sramotni prikaz tragedija koje okružuju naš zločin vratio bolnu istinu nekoliko koraka unatrag – u vremena kada se optužba zasnovala na verovanju da muškarci ne mogu biti seksualno zlostavljani i da muškarci ne doživljavaju traumatično iskustvo silovanja kao žene“, poručio je Erik Menendez.

„Te odvratne laži osporile su i razotkrile nebrojene hrabre žrtve u poslednje dve decenije, koje su hrabro progovorile nakon što su se suočile s vlastitim sramom. A sada je Marfi stvorio ovaj grozni narativ kroz gnusne i užasne prikaze Lajle i mene i obeshrabrujuće klevete.“

„Zar istina nije dovoljna? Neka istina ostane istina. Demoralizirajuće je da jedan čovek, koji ima moć, može potkopati decenije napretka u osvetljavanju dečje traume. Nasilje nikada nije odgovor, nikada nije rešenje i uvek je tragično“, dodao je.

Korisnici Netfliksa takođe su razočarani serijom

Za razliku od prve sezone serije, koja je pratila Džefrija Damera i koja je doživela veliki uspeh, serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story razočarala je gledaoce.

Serija trenutno ima samo 51 posto od strane publike na Rotten Tomatoesu, a društvene mreže pune su negativnih komentara.

„Dobili su priliku prikazati stvarnu priču, ali ovo je zlo, nemojte gledati ovu seriju“, napisala je jedna gledateljka.

„Čovek bi pomislio da bi Rajanu Marfiju bilo lakše napisati originalnu seriju koja je samo inspirirana braćom Menendez, s obzirom na to koliko je stvari promenio. Ali ne, radije bi iskrivio stvarnu porodičnu tragediju kako bi delovala mračnije i atraktivnije“, napisao je jedan korisnik Reddita.

„Serija prikazuje incestuoznu vezu između braće, što je stvarno nepotrebno i bizarno“, dodao je drugi.

„Celi ovaj projekat nije ni trebalo da dobije zeleno svetlo. Žao mi je Erika. Rajan Marfi ne zaslužuje svoj uspeh“, dodao je treći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari