Nova izložba slavne Eni Lebovic predstavlja portrete najuticajnijih žena sveta, ali autorka se nedavno pojadala u jednom intervjuu da još uvek nije uspela da „uhvati“ onu koju najviše želi da fotografiše – Angelu Merkel.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Izložba je otvorena u „Wapping Hydraulic Power Station“ u Londonu juče i predstavlja rezultate portretisanja žena, koje je Lebovic započela pre 15 godina.

Lebovic ističe da je pokušavala da fotografiše nemačku kancelarku koju je magazin Tajms proglasio najuticajnijom osobom 2015. nazivajući je „verovatno najvažnijom ženom u današnjem svetu“.

– Veoma se trudim oko Merkelove. Poštujem to što ona ne pristaje na intervjue i fotografisanja budući da ima pune ruke posla, a ovo i nije najlakši period za nju – kazala je Lebovic za četvrti program BBC radija.

– Verovatno bih je i fotografisala dok radi, kao što sam radila sa Hilari Klinton i volela bih da to uradim isključivo na njenom radnom mestu. Poštovala bih to što ne želi da sedne i pozira za portret – napominje Lebovic.

Serijal „Žene“ započet je 1999. kao idejno čedo Enine partnerke, Suzan Zontag, a obuhvata poznate kao i nepoznate žene koje su nadahnule fotografkinju, od učiteljica i aktivistkinja, muzičarki, poslovnih žena i filantropkinja.

Izložba će biti postavljena u brojnim gradovima širom sveta, a u nju će biti uključeni radovi iz prvobitne serije, kao i novi portreti poput balerine Misti Kopland, Glorije Štajnem, komedijašice Ejmi Šumer i Venus i Serene Vilijams.

Kejtlin DŽener, olimpijski prvak, transrodna aktivistkinja i hranitelj Kim Kardašijan takođe je deo ove izložbe. Za nju Eni Lebovic kaže da nije mogla da je uključi u prvobitne portrete jer je u to vreme još živela sa imenom Brus.

Među portretima su i troje dece Eni Lebovic, kao i autoportret.

Karijeru je započela u Roling Stoun magazinu '70-ih i, kako ističe, nada se da će uspeti da pokaže kako se i koliko svet promenio.

– Najneverovatnija stvar je, po meni, biti ovde tako dugo. Počastvovana sam što sam mogla da portretišem naše živote – zaključila je fotografkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari