vilijam gibson neuromanserFoto: Ian Gavan / Avalon / Profimedia

Kompanija Apple TV+ naručila je serijsku adaptaciju romana Neuromanser, autora Vilijama Gibsona.

Ova serija od 10 epizoda obradiće čuveni roman Neuromanser, a tvorci su Grejem Roland i Dž. D. Dilard.

Serija će pratiti vrhunskog hakera Kejsa koji biva uvučen u mrežu digitalne špijunaže i zločina uz partnerku Moli, ubicu koja pokušava da izvede pljačku korporativne dinastije koja krije brojne takne.

„Uzbuđeni smo što će ovaj čuveni roman doći na Apple TV+. Otkako smo postali prijatelji pre skoro 10 godina, tražili smo nešto oko čega bismo se udružili, pa je ovo neka vrsta ostvarenja sna“, rekli su Roland i Dilard.

Neuromanser je inspirisao toliko naučne fantastike koja je došla nakon njega i zato jedva čekamo da uvučemo televizijsku publiku u Gibsonov pravi sajbepank svet“, dodali su.

Mnogi smatraju da je Neuromanser jedna od najuticajnijih knjiga svih vremena

Neuromanser je bio Gisonov prvi roman i pomogao je u stvaranju sajberpank (kiberpank) žanra, a objavljen je 1984. godine.

Dobio je Hugo nagradu, Nebula nagradu i nagradu Filip K. Dik, a izrodio je i dva nastavka pod nazivom Grof nula i Monalisin natpogon.

Bilo je nekoliko pokušaja da se adaptira u film, ali oni nisu uspeli, već je umesto toga inspirisao mnoge druge naučnofantastične filmove.

Od Gibsonovih dela, nedavno smo videli serijsku adaptaciju njegovog romana Periferal, a sam Gibson pisao je scenarije za Holivud, među kojima je poznat Džoni Mnemonik.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari