nick cave the bad seedsFoto: Lampshade Media

Nick Cave & The Bad Seeds objavili su novi album „Wild God“ kako na digitalnim striming servisima, tako i na CD-u, standardnom vinilu i na vinilu u boji ograničenog izdanja.

Na deset pesama, osamnaesti studijski album „Wild God“ Nick Cave & The Bad Seeds pripoveda nam o radosti, ili preciznije – po rečima kritičara – pred nama je niz pesama koje su u isto vreme elagične i ekstatične, album zarazne radosti i uzbudljivih melodija.

Album je objavljen za etiketu Bad Seed u saradnji sa izdavačkom kućom Play It Again Sam.

Pohvalili su ga kritičari širom sveta, ocenivši ga sa 4 i 5 zvezdica i Kejv o albumu kaže: „Nadam se da će album imati efekat na slušaoce koji je imao na mene. Izbija iz zvučnika i ja se zanesem. To je komplikovana ploča, ali je takođe duboko i radosno zarazna.”

 

– Kejv je u ulozi propovednika, kongregacije i Boga kroz niz pesama, koje su podjednako elegične i ekstatične – Rolling Stone

– Ako je veći deo albuma “Wild God” ogromna mobilizacija vodenih površina, religioznih figura, životinja, neusidrenih osećanja, Bad Seeds ostaju pomalo prigušeni u mešavini. Bez obzira na sve: Kejvovo mrmljanje „never mind, never mind/ nema veze, nema veze ” u “Song Of The Lake” je čin je utehe kome bi trebalo verovati – The Observer

– Prepun izvanrednih pesama, raspoloženje albuma koje biste mogli da nazovete radikalnim optimizmom moćno je i zarazno. Nakon slušanja osećate se bolje nego ranije: iskustvo koje se poboljšava, u najboljem smislu te fraze – The Guardian

– Wild God se može činiti nedokučiv, ali vas ostavlja živahnim – Independent

– Zaista, Kejv se ovde nosi sa poteškoćama laganim dodirom. Pesma ‘O Wow O Wow (How Woderful She Is)’ je hvalospev za Anitu Lejn, njegovu bivšu partnerku i nekadašnju Bad Seed, koja je preminula 2021. godineOna deli uvid u njihove mladalačke avanture u telefonskom pozivu 2019.; možete čuti kako bend i njegov vođa uživaju u njenom sjaju. Iako ‘Final Rescue Attempt’ opisuje mučan gubitak još jednog prijatelja u talasima bola, on slavi ono što su imali i naklonost koja je ostala, a ne samo vapaj za onim što je nestalo – Mojo

Kroz deset numera, bend se igra između konvencionalnog i eksperimentalnog, praveći stranputice kako bi pojačali slike i emocije Kejvovim narativima, koje uzburkaju dušu. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i uzletom.

Postoje trenuci koji se nežno dotiču prošlosti Bad Seeds-a, ali oni su prolazni, i služe samo da obogate neumornu i nemirnu pokretačku silu benda.

Album je producirao Kejv, zajedno sa Vorenom Elisom, a miks potpisuje Dejvid Fridman. Kejv je počeo pisanje albuma za Novu godinu 2023. godine.

Na snimanjima u Miravalu u Provansi i Soundtree-u u Londonu, Bad Seeds su dodali svoju jedinstvenu alhemiju, uz dodatne nastupe Kolina Grinvuda i Luisa Almaua.

„Wild God (Divlji Bog)… nema zajebavanja sa ovim snimkom. Kad udari, udari. Podiže te. Pokreće te. Volim to kod njega.“ – Nick Cave

Albumu su prethodila tri singla: „Wild God“, „Frogs“ i „Long Dark Night“. U čast objavljivanja „Wild God“, Rough Trade i londonski Kings Place su bili domaćini ekskluzivnih Q&A sa Kejvom uoči izlaska albuma. Prisutni su imali priliku da preslušaju album u celosti i postavljaju pitanja Kejvu.

Nick Cave & The Bad Seeds krajem septembra kreću na turneju u okviru koje će 15.10. održati i koncert u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari