Nikita Mihalkovfoto Miroslav Dragojević Danas

Prošlog vikenda dve večeri zaredom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je ruski teatar “Nikita Mihalkov radionica” sa pozorišnom adaptacijom istoimenog filma “12” koji je 2007. bio nominovan za Oskara, a Mihalkov za režiju dobio „Posebnog lava” Venecijanskog fimskog festivala.

U komadu koji ni za jotu po kvalitetu i ubitačnom tempu i trajanju, kao i preokretima u radnji ne zaostaje za filmom, slavni ruski umetnik Nikita Mihalkov pojavljuje se kao koautor teksta, režiser i glumac.

To je srpsku na premijeru ove predstave koja se igra od 2021, u subotu uveče u NP dovelo srpske ministre – resornog za kulturu Nikolu Selakovića i njegovog kolegu bez porfelja Nenada Popovića, režisere Emira Kusturicu, Lordana Zafranovića, Slobodana Šijana…, pozorišnog kritičara i teoretirača Ivana Medenicu i druge viđene ličnosti javnog života ne samo iz blizine ovdašnjeg glavnog vladajućeg stranačkog toka.

Nikita Mihalkov kome je sinoć, kako je najavljeno, patrjarh srpski Porfirije (Perić) trebalo da uruči Orden Svetog Save SPC, juče je u razgovoru sa beogradskim novinarama razbio uvreženo mišljenje čak i filmskih stručnjaka da su njegov film, a sad i predstava “12” nastali po kultnom fimu Sidnija Lameta “Dvanaest gnevnih ljudi”.

Mihalkov je objasno da je kao student radio predstavu na osnovu Lametovog fima, ali da je to bilo nešto sasvim drugo – radilo se o Amerikancima i američkom sudu, ali je bio impuls za film, a sad i predstavu “12” koja se bavi odlučivanjem dvanaestočlane ruske porote u slučaju mladog Čečena osumnjičenog za ubistvo očuha.

– Film je magičan na jedan, a predstava na drugi način. Magija mora u svemu da postoji. Za mene nema razlike između etike i estetike, ta dva principa su ista. Najvažnije je da verujem u ono što radim, sve ostalo su rezultati toga – rekao je Mihalkov.

On veruje u budućnost pozorišta kome ništa nisu mogli ni film, a ni TV, ali upozorava da je “pitanje u kom pravcu ide film kao umetnost”. Prema njegovim rečima, „film je umetnost koja ima moć da oblikuje i menja društvo u celom svetu”, a sve je vidnije da “vizueliacija zamenjuje potragu za smislom, što se dešava i u realnom životu”, kao i da je “prodorom tehnologije fim postao nečovečan”.

– Važna je svest o tome i da se protiv toga borimo. A kad je reč o veštačkoj inteligenciji, pitanje je ko nad kim tu ima vlast. Nove tehnologije dovele su do katastrofalnog pada obrazovanja. Deca i mladi ne moraju da se zamaraju pamćenjem. Sve je dostupno odmah i sve to vodi padu inteligencije i uništavanju civilizaicije. Društvo je potpuno nezaštićeno od takvih negativnih tendencija. Oni kojima je sve to jasno, bore se protiv toga, ali svima je teško da izađu iz zone ličnog komfora. Preživeće društva koja umeju da rade i budu trpeljiva – naglasio je Nikita Mihalkov.

Nikita Mihalkov
foto Miroslav Dragojević Danas

Dobitnik dva Oskara, dva venecijska Zlatna lava, Gran prija Kanskog festivala, inostrani član SANU i počasni građanin Beograda Nikita Mihalkov je pod sankciama je Zapada kao i Ruska Federacija zbog sukoba u Ukrajini. On tvdi, “na osnovu dokumeta koje je video da bi Rusija da 2022. nije učinila taj opasan korak dve nedelje kasnije imala rat na svoj teritoriji”.

– Za nas ne postoji drugi izlaz osim da uništimo nacizam, u suprotnom on će unuštiti nas. Situacija je biti ili ne biti za ceo slovenski svet. Mi se ne borimo ni sa kim ko se oseća kao Sloven i pravoslavac, mi se borimo protiv antihrista. Naša budućnost zavisi samo od na samih. Svaki rat, pa i ovaj završiće se pregovorima, ali svima mora da bude jasno da ti pregovori Rusiji moraju da garantuju bezbednost. Problem je što i u Rusiji ima struja koje žele da bude kao što je ranije bilo, a to nije moguće – objasnio je Mihalkov svoj pogled na rat u Ukrajini.

Na pitanje šta bi poručio mladim Rusima koji su napustili Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, a neki od onih koji su došli u Srbiji bili su tokom vikenda u publici NP, Nikita Mihakov je rekao da oni, za razliku od velikih ruskih umova proganih iz otadžbine posle Oktobarske revolucije, koji su stvorili veliku rusku emigrantsku kulturu, nisu ništa veliko uradili, iako je uglavnom reč o pripadncima bogatoj sloja ruskog društva.

– Oni koji su otišli iz zemlje kad su joj bili potrebni, moraju da se potrude da joj ponovo postanu potrebni – poručio je Nikita Mihalkov.

Slovenska civilizacija

– Rusija protiv sebe ima 50 zemalja, a ostatak sveta čeka i gleda kako će se to završiti, razmišljajući kako da se opredeli. Ovo nije prvi put da je Rusija u ovakvoj situacji. U sličnoj situaciji smo i vi i mi. Svako ima pravo na izbor, ali ako razmišljamo o budućnosti, sve zavisi od toga da li želimo da ostanemo dosledni sebi, što je teško, mnogi nas ne razumeju, za njih smo potpuni tuđinci. Ali ako smo neka slovenska civilizacija, dužni smo da je čuvamo i branimo. Svako mora da uradi ono što može, ja na filmu i u pozorištu – rekao je Nikita Mihalkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari