Nikita Mihalkov u Narodnom pozorištu u Beogradu 1Foto: Sokol Jan / ČTK / Profimedia

Teatar „Nikita Mihalkov Radionica ‘12‘“ iz Moskve gostovaće 26. i 27. oktobra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa predstavom „12”, u režiji renomiranog umetnika Nikite Mihalkova koji se potpisuje i kao glumac, ali i koautor teksta, zajedno sa braćom Presnjakov.

Predstava „12“ je postavljena po istomenom kultnom filmu Mihalkova, iz 2007. godine, koji je dobio specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a žiri je definisao ovo ostvarenje kao „potvrdu majstorstva Mihalkova u istraživanju i otkrivanju, sa velikom humanošću i emocijama, složenosti postojanja“.

Takođe, nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a 2008. osvojio je i nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.

Mihalkov u predstavi, premijerno izvedenoj 2021. godine u Boljšoj teatru u Moskvi, preispituje neke od važnih životnih tema kao što su sloboda, saosećanje i sposobnost da se pomogne potpunom strancu koji je u nevolji.

Uz naglasak da je zakon iznad svega, komad postavlja i pitanje šta bi trebalo učiniti kada je milost iznad zakona?

U središtu radnje je priča o dvanaestorici porotnika iz različitih slojeva društva koji vode raspravu o tome da li je Umar, 18-godišnji čečenski mladić, kriv.

On je osumnjičen za ubistvo svog usvojitelja, ruskog oficira. Svi dokazi protiv njega govore u prilog tome da je kriv i svi porotnici, osim jednog, odlučni su da ga osude.

Taj porotnik smatra da tu, ipak, nešto nije u redu, iako se tako na prvi pogled uopšte ne čini, i poziva kolege da ponovo razmisle o svojim odlukama…

Kompozitor je Eduard Artemjev, scenograf Juri Kuper, koreografiju su uradili Laša Marikhuba i Jevgenij Rajev, dizajner svetla je Andrej Abramov, za kompjutersku grafiku bio je zadužen Ilja Rjabov, dok je kostime kreirala kompanija „Bosco di Ciliegi“.

Mihalkov tumači ulogu glavnog porotnika, dok njegovog kolegu koji pokušava da preokrene proces igra Nikolaj Burljajev, takođe, veliki ruski glumac i reditelj.

Nikita Mihalkov u Narodnom pozorištu u Beogradu 2
Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

U ulogama porotnika nastupaju i Vladimir Dolinski, Georgij Peradze, Igor Sergejev, Sergej Radčenko, Aleksandar Vedmenski, Jevgenij Dubovskoj, Anton Rom, Pavel Iljin, Vladimir Kočetkov i Sergej Stepančenko, Sudski izvršitelj je Aleksandar Kižajev, a Optuženi – Ramiz Kjalbijev.

U sceni završnog plesa učestvuje Dečiji plesni ansambl „Amtsabz”.

Predstava koja će biti izvedena na Velikoj sceni nacionalnog teatra  traje 3 sata i 20 minuta i biće titlovana na srpski jezik.

Urađena je u produkciji Teatra „Nikita Mihalkov Radionica ‘12‘“ (osnovanog 2019. godine) koji okuplja najbolje glumce iz različitih regiona Ruske Federacije koji su diplomirali na Akademiji kinematografske i pozorišne umetnosti N. S. Mihalkova.

Mihalkov je rođen 1945. u Moskvi i jedan je od najpriznatijih ruskih umetnika. Poznati filmovi su mu „Sibirski berberin“, „Nedovršeni komad za mehanički klavir“, „Surova romansa“, „Crne oči“, „Urga“, „Nekoliko dana iz života Oblomova“ i „Varljivo sunce“.

Tokom duge i veoma bogate karijere osvojio je niz značajnih priznanja među kojima se posebno izdvajaju Nagrada Ruske akademije, „Zlatna školjka” na Filmskom festivalu u San Sebastijanu, Nagrada „Oskar” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, dva „Zlatna lava“ na Filmskom festivalu u Veneciji, Kristalni globus za doprinos razvoju svetske kinematografije, Gran pri Filmskog festivala u Kanu, Nacionalna filmska nagrada „Zlatni orao” za doprinos svetskoj kinematografiji i Orden Ruske Federacije prvog stepena.

Osim u svojim filmovima, igrao je i u ostvarenjima koja potpisuju reditelji Mihail Kalatozov, Aleksej Balabanov i Andrej Končalovski.

Mihalkov iza sebe ima i uspešnu pozorišnu karijeru tokom koje je najčešće režirao dela slavnih ruskih klasika Antona Pavloviča Čehova i Ivana Bunjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari