Internacionalni džez festival Nišvil pokrenuo je inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine. Nišvil je pozvao i gradske zvaničnike da upute zvaničnu inicijativu ove vrste i formiraju Savet koji će koordinirati pripreme i obezbediti podršku šest okolnih gradova i opština, saopštio je juče organizacioni tim festivala.


– Nišvil džez festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine. Ideja direktora Nišvila Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa – po jedan dnevno, a da u okolnih šest gradova bude organizovano po 52 programa – po jedan nedeljno. Okvirni budžet od 25 miliona evra bio bi najjača investicija u kulturi, i značajno bi unapredio sve kulturne institucije grada Niša i regiona, a sam Nišvil bi mogao da dobije značajne sadržaje – pored evropskog izdanja Nišvila 2020. i atraktivni džez muzej – navodi se u saopštenju.

Nišvil džez festival takođe je pozvao sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi da podrže ovakvu inicijativu i da se aktivno uključe u rad Saveta. Svima koji budu zainteresovani Nišvil će uputiti poziv do kraja januara da učestvuju u formiranju savetodavnog tela koje će pripremiti predlog projekta za zvaničnu kandidaturu Niša kao evropske prestonice kulture 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari