I ovogodišnji, 30. po redu internacionalni džez festival „Nišvil“, održan je zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije, koja je već petu godinu zaredom zlatni sponzor festivala. ,,Nišvil“, koji je juče završen, održan je na nekoliko bina u Nišu, kod česme Kraljice Natalije, na Tvrđavi i u Banovini. Pored toga, festival je gostovao i u nekoliko gradova Srbije, Pirotu, Vranju, Aranđelovcu, Zaječaru i Kruševcu.

I ove godine, uprkos svim problemima, organizatori festivala su uspeli da okupe vodeće svetske i domaće džez bendove. Održano je više od 80 koncerata, a neki od 500 učesnika su bili Vasil Hadžimanov band, Hubert Tubbs & Blues and Soul Revue, Niccolo Faraci Quartet, Adam Nusbaum ZZ Quartet, Boby Carcasses i drugi.

Posetioci ,,Nišvila“ su pored dobre muzike bili u prilici i da uživaju u dodatnim sadržajima poput izložbe ,,Muzej džeza Miše Blama“, pozorišnim predstavama ,,Dobro došli dragi gosti“ i „WELCOME“( predstava dobrodošlice Dragana Gagija Jovanovića), izložbi garderobe i nakita ,,Jazzy Fashion Corner“, kao i u stand-up komičaru Srđanu Jovanoviću.

NIS je podržao ovaj festival u sklopu svog korporativnog programa ,,Kultura bez granica“. Svi posetioci ,,Nišvila“ su bili u prilici da se oprobaju u sviranju muzičkih instrumenata na NIS-ovom štandu. Oni su imali priliku i da naprave svoj muzički miks, i tako dobiju priliku da nakratko budu muzičke zvezde. Na raspolaganju su im bili bas, gitara, akustična gitara, klavijature i tri mikrofona. Sve muzičke sesije su snimane, a najbolji momenti sa ove akcije našli su se u kratkom muzičkom video-klipu na kraju festivala. Mala bina sa instrumentima i opremom za audio-vizuelno snimanje bila je dostupna posetiocima svakog radnog dana od osam uveče do jedan sat posle ponoći. NIS-ov slogan na ovom muzičkom događaju bio je „Harmonija naših energija“, zato što je Nišvil postao mesto gde se objedinjuju pozitivne energije različitih ljudi i različitih muzičkih pravaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari