“Niški autori o značajnim Nišlijama”: Večeras dokumentarac o Branku Miljkoviću 1Foto. Niški kulturni centar/arhivska fotografija/legat Petra Pajića

Da li je princ poezije Branko Miljković izvršio samoubistvo ili je ubijen, jedno je od pitanja kojima se bavi dokumentarni film „Branko“ koji će premijerno biti prikazan večeras u Niškom kulturnom centru (NKC).

Premijernoj projekciji „Branka“ prethodila je premijera autorskog filma „Muzička biografija Šabana Bajramovića“, upriličena sinoć, takođe u NKC.

Oba filma su programski segment NKC pod neformalnim nazivom „Niški autori o značajnim Nišlijama“.

Mića Miljković, scenarista i režiser „Branka“, rekao je da je ovim filmom pokušao da pruži neka nova viđenja o životu, a posebno o smrti jednog od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih pesnika druge polovine 20. veka.

„Postoji kanonizovana verzija da je Branko izvršio samoubistvo, koju je država forsirala, ali i niz indicija da je reč o ubistvu. Nakon njegove smrti nikada nije objavljen obdukcioni nalaz, a do sada nisu otvoreni ni beogradski ni zagrebački dosijei koje je Branko imao“, rekao je Miljković.

On je dodao da dilema o Miljkovićevoj smrti nije ključni motiv za pravljenje filma o njemu već je to umetnikova vanvremenska poezija, koja je i danas živa, aktuelna i izdržala je sud vremena.

Dejan Dabić, filmski kritičar i urednik filmskog programa u NKC, ocenio je da u filmu ne postoje „teorije zavere“ u vezi sa Brankovom smrću već se iznose krajnje sumnjive okolnosti u vezi sa njegovim samoubistvom.

Značajan deo filma, pak, zauzima Brankov život, koji je bio kratak, ali bogat, buran i živopisan.

I Branko i Brajramović, svaki na svoj način i iz svojih razloga, zaslužuju dugometražne igrane filmove, ocenio je Dabić.

“Niški autori o značajnim Nišlijama”: Večeras dokumentarac o Branku Miljkoviću 2
Foto: Niški kulturni centar

„Muzička biografija Šabana Bajramovića“, prikazana sinoć, razlikuje se od dosadašnjih dokumentaraca o ovom značajnom muzičaru, kompozitoru i pevaču po tome što su o njemu govorili isključivo ljudi koji su ga dobro poznavali i sa njim bili bliski.

U nastanku filma o Bajramoviću učestvovali su Nebojša Saitović, Aleksandra Saitović, Aleksandar Mihailović, Marko Smiljković i Marko Radojković, rekli su u NKC.

Dokumentarni film „Branko“ biće prikazan večeras, u 19 časova, u velikoj sali Niškog kulturnog centra.

Film traje 60 minuta. Ulaz je besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari