Nišville ne može da razočara 1Prvi koncerti u Bugarskoj Foto: Vesna Torović (arhiva)

Preduzeli smo razne poteze i pedalj po pedalj zaokružili našu priču o džezu na jugu Srbije. Nikada više umetnika na deset scena, a nikada manje novca.

Ovako veliki festival zahteva daleko bolji tretman države – ukazao Ivan Blagojević, direktor Nišville Jazz festivala, juče na konferenciji za novinare, prilikom najave jubilarne, 25. manifestacije, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Festival se održava od 2. do 11. avgusta, a glavni program na niškoj Tvrđavi odvija se 8, 9, 10. i 11. avgusta. U okviru njega, između ostalih, nastupiće: Bob Geldof, Mejsio Parker, Dejvid Mari, DŽo Mersa Marli, Kris Poter, Malina Moj, Keni Verner, Kristijan Skot, Leri Vučković, Vlatko Stefanovski i mnogi drugi.

Pored bogatog muzičkog, tu je i kvalitetan međunarodni program u okviru Nišville Jazz Teatarskog festivala, i brojni dokumentarni i igrani filmovi sa muzičkom tematikom u okviru programa Nišville Movie Summit 2019.

– Nišville ne može da razočara – smatra Igor Mišković, član beogradskog sastava Hašima i učesnik festivala, koji se nada da će i lepo vreme ići naruku atmosferi. On se prisetio svog prvog odlaska na Nišville i primetio da je još i tada festival bio neverovatan, i to celokupan, a ne samo muzički program.

– Mislim da je festival sinonim za nešto vrlo uzbudljivo, gde treba doći i to osetiti. Nišville ima sopstveni identitet i istrajava. Kompletan, specifičan, sveobuhvatan, jedinstven i ne vidim u Srbiji ništa slično njemu – dodao je Mišković.

Maja Mitić, umetnička direktorka Nišville Jazz Teatarskog festivala, zaključila je da pripada generaciji pozorišnih stvaralaca koji veruju u preplitanje umetnosti.

– Nišville je na neki način provokacija jer postoji grupa umetnika, stvaralaca, novinara koji rade na decentralizaciji i povezivanju svih nas na ovoj planeti, dok se veći deo njih vraća priči koja je bila davno zaboravljena i sa kojom smo mislili da smo završili – konstatovala je Mitić aludirajući na devedesete. Kako je kazala, izgubili smo Rex, verovatno ćemo i CZKD, ostaće nam institucije sa crvenim foteljama. Prema njenim rečima, ovo su mračna vremena za umetnike. – Takva mi je struka da ću umreti na svom poslu pre nego što odustanem, a nisam odustala ni devedesetih – zaključila je Mitić.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo koju Nišville tradicionalno dodeljuje je Lari Vučković, džez muzičar poreklom sa ovih prostora, pijanista, kompozitor i aranžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari