"Sloboda je za nas san": Muzej Jugoslavije obeležava svoj dan postavkama koje ne viđamo često 1Foto: Aleksandar Deroko - 1941- Taoci u logoru na Banjici (ručak na podu)

Promocija publikacije „Sloboda je za nas san“, koja dokumentuje život u logorima i represivne mere tokom Drugog svetskog rata, biće održana na Na Dan muzeja, 1. decembra, od 18 časova u Muzeju Jugoslavije, tačnije, u muzejskom kafeu K25. Promocija je jedan u nizu događaja koje Muzej priprema za ovu priliku.

Obeležavanje ovog datuma je počelo juće, 29. novembra, kada su horovi „Horkestar“ i „Naša pjesma“ izvodili repertoar partizanskih, revolucionarnih i društvenoangažovanih pesama, a traje do 4. decembra.

Publikacija „Sloboda je za nas san“ se bavi nastankom, razvojem, sadržajem i značajem dela bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, a ovom prilikom su izdvojeni artefakti koji se odnose na neprijateljske zločine i stradanja stanovništva tokom Drugog svetskog rata na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Na promociji će pored Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, govoriti Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije i koautorka publikacije, dr Radmila Radić, naučna savetnica Instituta za noviju istoriju Srbije i recenzentkinja publikacije, Jasmina TrifunovićTutunov, viša kustoskinja Muzeja žrtava genocida i dr Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije.

„U skladu sa dobijenom matičnošću,zakonski potvrđujući i prateći aktuelne muzejske tokove u svetu, na Dan muzeja, prvi put od osnivanja naše institucije, izlazimo u javnost sa obrađenom temom – temom logora kroz katalošku obradu četiri zbirke iz dva fonda i bibliografijom radova o logorima i zločinima. Novo čitanje ovog dela fonda, sa fokusom na kulturnim i društvenim pojavama, obezbeđuje razvoj celokupnog fonda Muzeja Jugoslavije koji adekvatnije reflektuje identitet naše institucije. „Sloboda je za nas san“ se nadovezuje na obrađenu temu i dokumentuje život u logorima i represivne mere tokom Drugog svetskog rata. Publikacija se bavi nastankom, razvojem, sadržajem i značajem dela bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, a ovom prilikom su izdvojeni artefakti koji se odnose na neprijateljske zločine i stradanja stanovništva tokom Drugog svetskog rata na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru“, ukazali su iz Muzeja Jugoslavije.

U subotu, 3. decembra u 13 časova, na aktuelnoj izložbi „Muzejska laboratorija“ biće otvoren deo postavke „Sala uzoraka“, koji je zajedno sa kustoskinjama Muzeja pripremila umetnica Jelena Micić.

„Kroz izbor artefakata iz porodične zaostavštine, Micić osvetljava segmente života fabrike ženske kožne obuće i plastike „Leda” iz Knjaževca. Uzorci-predmeti koje su tri generacije radnika proizvodile, akumulirale i koristile u svakodnevnom životui na poslu, postavljeni su ciljano u originalnom modularnom mobilijaru kao privremeni dodatak muzejskoj postavci. Ovo je istovremeno i poslednja izložbena celina kojom kustosi Muzeja završavaju sa ovogodišnjim intervencijama na stalnoj postavci, u čijemfokusu je bilo industrijsko nasleđe sagledano kao važan aspekt naučno-tehničke i kulturno-političkeistorije Jugoslavije. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa predmetima i delovima postavke koje su kustosi akcentovali, ovog puta u skladu sa temom „Radnici i fabrike““, ukazano je povodom događaja.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja završava se u nedelju, 4. decembra, kada najmlađe posetioce i njihove pratioce očekuje Porodični dan. Deca će imati priliku da se kreću kroz stalnu postavku Muzejai pomoću mape pronalaze eksponate – poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta. Moći će da„putuju“ kroz različite zemlje i vremenske periode, uče o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama i običajima.

U subotu i nedelju, 3. i 4. decembra, biće održana i redovna vođenja kroz kompleks Muzeja, naengleskomjeziku u 11 časova i na srpskom u 12 časova. Radno vreme Muzeja Jugoslavije je od srede do nedelje, od 10 do 18 časova. Individualne posete bićebesplatne od 29. novembra do 4. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari