remont nua nkssFoto: Marija Konjikušić

Umetnička asocijacija Remont, osnovana 1999. godine, na dan jubileja 25 godina rada, najavila je zatvaranje galerije u Beogradu, a među razlozima za ovakvu odluku između ostalog navela: „propagiranje i veličanje identiteta baziranog na banalizaciji i zloupotrebi postulata nacionalnih vrednosti, insistiranje na partijskoj pripadnosti, marginalizaciju kritičkog mišljenja, budžetsko finasiranje “podobnih” u lokalnom kontekstu, rigidne uslove i kriterijume inostranih donatora”.

Da podsetimo, Remont je jedna od ključnih organizacija nezavisne kulture koja svojim radom obezbeđuje prostor za izlaganje i produkciju umetnicima i umetnicama na umetničkoj sceni od njenih najmlađih do najstarijih predstavnica i predstavnika.

Organizacija ima ostvarenu saradnju sa akterima u polju kulture iz Srbije, kao i vezu sa velikim brojem međunarodnih organizacija, institucija, umetnica, umetnika, kustosa, istoričarki i istoričara umetnosti, istraživačica i istraživača.

Remont ima bogatu arhivu, fotografije, snimke, izvore, kataloge, publikacije, monografije i knjige u vezi sa savremenom umetničkom produkcijom u Srbiji; nebrojeno mnogo istraživačkih poduhvata i inicijativa unutar kojih je obrađena i sistematizovana značajna građa umetničkih radova, inicijativa i projekata u Srbiji od druge polovine 20. veka do danas.

Njene članice i članovi su realizovali veliki broj edukativnih, informativnih i promotivnih programa namenjenih širenju publike za savremenu umetnost; poslove digitalizacije i sistematizacije materijala iz oblasti savremene umetnosti; bogat, relevantan, kritičan, eksperimentalan, hrabar i uzbudljiv galerijski program savremene umetnosti u gradu.

Autori su nebrojeno mnogo programa usmerenih na podršku, osnaživanje, povezivanje i informisanje svih aktera savremene umetničke scene i publike, kako u zemlji, tako i u regionu i na međunarodnom nivou.

Remont dodeljuje nagradu mladim umetnicima „Dimitrije Bašićević Mangelos“ koja podrazumeva i rezidencijalni boravak umetnika u Njujorku. Takođe, Remont je jedan od inicijatora i osnivača Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i regionalne platforme za kulturu Kooperativa.

Situacija u kojoj se našao Remont nije izolovana. Asocijacija NKSS ukazuje na gorući problem urušavanja i/ili gašenja organizacija koje su bile dugogodišnji ključni akteri u oblikovanju i razvoju nezavisne kulture na području Srbije.

Usled nemogućnosti da se obezbedi kontinuitet u radu dolazi do urušavanja tekovina nezavisne kulturne scene.

Ovaj trend zabrinjava ne samo zbog gubitka prostora za rad i okupljanje publike ovih programa, već i zato što vodi paralisanju dugogodišnje izgradnje zajednice, kreiranja zajedničkih umetničkih i kritičkih radova i razvoja novih inicijativa i umrežavanja, koji, iz niza razloga, nisu mogući u lokalnom institucionalnom okviru.

Bez stabilne podrske izloženi kontinuiranoj neizvesnosti ključnih aktera nezavisne scene, poput Kulturnog centra Rex, Remonta, ULUSa, Centra za kulturnu dekontaminaciju, Kulturnog centra Magacin – da pomenemo samo aktere sa područja Beograda, biva ugroženo i pitanje arhive celokupnog njihovog rada, nagomilanog znanja, projekata, inicijativa, itd.

I dok mnoge organizacije možda nisu prepoznate kao vredne podrške iz ideoloških ili političkih razloga, Remont i ULUS se mogu smatrati pravim društvenim institucijama, koje pokrivaju delatnost od nesumnjivog značaja za celu umetničku i kulturnu scenu a time i za celo društvo.

ULUS je naslednik i nosilac najvažnijih oblika povezivanja kulturno-umetničkih i društvenih problema i praksi iz dalje a Remont iz skorije prošlosti, oba kao udruženja umetnika i umetnica. Sve ovo su pitanja koja nadilaze konkretnu kritičnu situaciju u kojoj se našao Remont i ukazuju na simptom znatno širih procesa koji se već dugo odvijaju i koji vitalno ugrožavaju kulturnu i umetničku scenu.

Asocijacija NKSS ističe u kojoj meri nedovoljno infrastrukturno podržavanje nezavisnih, autonomnih, neprofitnih, alternativnih kulturno-umetničkih prostora, pa čak i institucionalnih prostora poput brojnih domova kulture širom Srbije koji su vremenom privatizovani, komercijalizovani ili ugašeni, devastira kulturno tkivo i osakaćuje buduće generacije.

Zahtevamo hitnu reakciju nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, ali i svih drugih relevantnih i odgovornih institucija i instanci upravljanja u gradu Beogradu i na republičkom nivou, kako bi se urgentnim merama sprečilo zatvaranje galerije Remont kao vitalnog umetničkog prostora.

Pozivamo sve koleginice i kolege, umetnička i reprezentativna udruženja, umetničke fakultete, kulturne i umetničke institucije u gradu Beogradu i u Srbiji da se pridruže našem apelu i da zajedničkim zalaganjem sprečimo gašenje još jednog prostora za savremenu umetnost koji umetničku scenu Srbije još uvek čini živom i relevantnom.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari