Regionalni muzičari u Novom Sadu: No Borders Orchestra u Sinagogi 1No Borders Orchestra, foto: Promo

No Borders Orchestra, u okviru svoje ovogodišnje turneje pod nazivom Turning Point, ponovo dolazi u Novi Sad 6. septembra sa veličanstvenim repertoarom.

Na programu No Borders Orchestra će se naći neka od najlepših dela ikada napisanih za gudački orkestar: Mahlerov Adagietto, Schoenbergova Ozarena noć i Štrausove Metamorfoze.
To su dela koja, po rečima umetničkog direktora Premila Petrovića, predstavljaju eksploziju strasti okupljenih oko tema Ljubav i Smrt.
Rad kompozitora Schoenberga, Mahlera i Straussa najbolje oslikavaju prekretničko razdoblje između tradicije poznog romantizma i početka modernizma s početka prošlog veka. U isti mah, ova turneja Turning Point odražava i kritičnu prekretnicu našega vremena, kao odjek gledišta savremenih mislilaca, političara i filozofa koji vide zastrašujuće paralele između današnjeg sveta i burnog razdoblja pred Prvi svetski rat. U to vreme, u velikoj meri kao i danas, svet je bio u krizi, vrteći se između neodrživog Starog i neophodnog, ali nepoznatog Novog, u potrazi za značenjem, okružen besmislom.
Dela ova tri kompozitora susreću se i ogledaju u delima najznačajnijih mlađih regionalnih kompozitorki i kompozitora koji tematizuju naše vreme krize i neophodnu potrebu za transformacijom svih nas i na svim nivoima. Kompozicije Nine Perović (Crna Gora), Davora Branimira Vinczea (Hrvatska), Darije Andovske (Severna Makedonija) i Marka Nikodijevića (Srbija) napisane su specijalno za ovaj projekat.
Društvena misija ovog ansambla, u kojem sviraju muzičari sa prostora Zapadnog Balkana, uvek ukazuje i podstiče pozitivne društvene promene, saradnju i toleranciju, ali i na inovativan i emotivan način dopire do ljudi i komunicira sa publikom.
Pozivamo sve ljubitelje umetnosti da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju u Sinagogi u Novom Sadu, 6. septembra u 20 časova.
Koncert su podržali: Sigrid Rausing Trust, Evropski fond za Balkan I Austrijski kulturni forum.
Ulaz na koncert je slobodan sa početkom u 20h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari