nobelova nagrada za književnostFoto: Shutterstock/Bertil Jonsson

Nobelova nagrada za književnost 2024. otišla je u ruke južnokorejske autorke Han Kang, saopštila je Švedska kraljevska akademija na pres konferenciji.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Han Kang zbog njene „intenzivne poetske proze koja se suočava sa istorijskim traumama i prikazuje krhkost ljudskog života“.

Ona je tako postala prva žena iz Azije kojoj je dodeljena ova nagrada za književnost i tek druga osoba uopšte iz Južne Koreje koja je dobila bilo koju od Nobelovih nagrada.

Do sada je već osvojila Međunarodnu nagradu Buker 2016. godine za svoj roman „Vegetarijanka“.

Nobelova nagrada za književnost postoji više od jednog veka

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Sili Pridom.

Do sada je Nobela dobilo 120 književnika, od čega su 103 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je te 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Prošle godine Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški pisac Jun Fose, što je u tom trenutku bilo iznenađenje, jer su kladionice više šanse davale drugim autorima.

Nagrada sa sobom donosi novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna, što je 1 milion dolara, a dodeljuje se 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari