Nobelovka poziva na proteste - Makron ne čini dovoljno za siromašne 1Foto: Ulises Ruiz AFP Ilustracija

Grupa francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Ani Erno, pozvala je na proteste koje će naredne nedelje levica organizovati protiv predsednika FrancuskeEmanuela Makrona koji, kako tvrde, ne čini dovoljno za siromašne u vreme galopirajuće inflacije.

„Emmanuel Makron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potakao kapitalne dobitke nauštrb ostalih”, kaže se u pismu 69 potpisnika, pisaca, reditelja i univerzitetskih profesora koje je objavljeno u nedelju u listu Journal Du Dimanche.

“Sve je to pitanje političke volje”, dodaje se u članku koji potpisuje i Ani Erno, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost.

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cena energenata, te je odbila da povisi poreze kompanijama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje protestu 16. oktobra kojeg organizuje krajnje leva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umerenijim levim strankama i formirala najveći francuski opozicioni blok.

Protest koji se promoviše kao marš “protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti” dolazi u vreme kada je Makron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj mirovinskoj reformi i s brojnim štrajkovima radnika koji zahtevaju veće plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari