Iako je prošle godine najpre odložena, a zatim ostala u senci užasnih poplava koje su zapretile i blagu koje se u muzejima čuva, Noć muzeja možda će i ove godine doprineti da neko, ko to pre nikada nije učinio, kroči u neki muzej. Zabava u muzejima, kako se najavljuje ova manifestacija, uz ultimativni usklik „Otvori oči u noći!“ odigraće se u brojnim ustanovama kulture Srbije (u 47 mesta) 16. maja od 17 sati pa do sat iza ponoći.

U Beogradu sve se odvija na 72 lokacije a zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija i kao deo njihovog predstavljanja u našu prestonicu stiže Eintagsmuseum – nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci manifestacije. Ove godine Noć muzeja otvara i manje poznate prostore koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, poznate kao prva psihijatrijska bolnica na Balkanu.

Ceo Šabac u Noći muzeja biće pretvoren u veliki vremeplov uz pomoć kojeg će posetioci manifestacije moći da se prošetaju kroz prethodne decenije, ali i vekove. Prošlogodišnja Noć muzeja protekla je u znaku prikupljanja pomoći za gradove ugrožene katastrofalnim poplavama. Zato ove godine Obrenovac sa ponosom učestvuje u manifestaciji, otkrivajući svoje sačuvano blago. Noć muzeja u Leskovcu proteći će u znaku najmlađih stanovnika tog grada. Istorijski arhiv predstaviće do sada neviđenu zbirku fotografija i dokumenata o dečjim domovima i njihovim mališanima.

Tu su i Smederevo sa Džinovima Ledenog doba, paleontološkom izložbom o stepskom bizonu i mamutu, džinovskom jelenu, runastom nosorogu…, kao i Narodni muzej Veliko Gradište, koji će se baviti stripom. U Galeriji Narodnog muzeja Valjeva biće predstavljena tematska izložba o Valjevu kao jedinstvenom „gradu-bolnici“, koja se osvrće na ratom zahvaćene 1914. i 1915. godinu. Učestvuju i Sombor, Zrenjanin, Požarevac, Niš…

Nakon Ivanjice, koja se prošle godine prvi put priključila manifestaciji, ova Noć prva je i za Negotin, koji predstavlja svoje kulturno nasleđe na savremen način. Kuriozitet je i prvo učešće Kosovske Mitrovice, u kojoj se udruženim snagama predstavljaju Gradski muzej, Fakultet tehničkih nauka, KC Zvečan, Filozofski i Fakultet umetnosti.

– Noć muzeja je manifestacija za koju smatramo da daje podstrek muzejima za rad sa publikom, odnosno posetiocima. U okviru osam sati godišnje, koliko traje, Noć muzeja je bez sumnje podigla vidljivost muzeja. Međutim, manifestacija nema uticaja na rad muzeja tokom cele godine – odgovara Ana Jovanović, jedna od osnivača Noći muzeja, na pitanje o tome da li ova manifestacija uspela da pridobije posetioce za muzeje i tokom ostatka godine.

– Noć muzeja jeste manifestacija koja komunicira s najširom mogućom publikom. Svake godine se trudimo da raznovrsnim programom učinimo da svako može da nađe nešto što će mu biti interesantno – dodaje ona na konstataciju jednog dela stručne javnosti da ovaj događaj nije ništa više od puke zabave i spektakla.

A o tome kako vidi novoustanovljenu desetodnevnu sličnu manifestaciju, organizovanu od Ministarstva kulture, i to besplatno, i da li će sa njom sarađivati, Jovanovićeva kaže:

– Mi iz Noći muzeja mislimo da je ovo dobro za kulturnu ponudu Srbije. Drago nam je što smo inspirisali neke muzeje da razmišljaju u novom pravcu, to isto radimo i sa promocijom nauke i Festivalom nauke. Noć muzeja ima svoju publiku, publiku koju neguje i koja svake godine dolazi zbog dobrih sadržaja. Nadamo se da će tako biti i ove godine. Nastavljamo da otvaramo nove prostore i otkrivamo još neotkriveno.



 

Programski savet

Novina ove godine jeste uvođenje Programskog saveta koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije. Programski savet 12. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Brana Mitrović, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog dr Marko Popović.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari