Noć muzeja: Šostakovičeva posveta i Meštrovićeva ilustracija 1Foto:Noć muzeja

Fakultet muzičkih umetnosti u Noći muzeja prvi put otvara svoja vrata za širu publiku. Sama zgrada krije puno neispričanih priča, a neke od njih biće po prvi put ispričane baš u subotu uveče.

“Posetioci će moći da pogledaju izložbu koju je tri godine priremala autorka Nataša Špaček. Izložba o zaboravljenom geniju, jednom od osnivača Fakulteta Petru Stojanoviću koji je zajedno sa Kostom Manojlovićem i Stevanom Hristićem osnovao Fakultet”, kaže Milica Subotić, zadužena za međunarodne odnose na Fakultetu muzičkih umetnosti.

Noć muzeja
Foto:Noć muzeja

Prema njenim rečima Stojanović je bio jedan od najškolovanijih profesora violine čija su se dela izvodila preko 200 puta u inostranstvu.

Svoje blago u Noći muzeja izložiće i biblioteka pa će tako posetioci moći pogledati i stare notne zapise, a među njima su i oni koje je ilustrovao Ivan Meštrović. Biće izložena i “Zlatna knjiga” sa utiscima svih onih koji su posećivali ovaj fakultet među kojima i čuveni Šostakovič.

Noć muzeja: Šostakovičeva posveta i Meštrovićeva ilustracija 2
Foto:Noć muzeja

U toku sam  večeri za posetioce će biti priređena dva koncerta i to džez muzike i koncert posvećen stvaralaštvu Petra Stojanovića.

Za one koji možda neće stići ili samo žele da se “pripreme” za ovo jedno čarobno muzičko putovanje mogu da posete virtuelnu izložbu starih notnih zapisa “Note koje su ratovale” .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari