nominacije za Oskara 2024.Foto: Apple TV+ - Appian Way - Album / Album / Profimedia

Danas su objavljene nominacije za Oskara. „Oppenheimer“ ih ima najviše, čak 13, a zatim slede filmovi „Poor Things“, „Killers of the Flower Moon“ i „Barbie“, sa po 11, 10 i 8 nominacija.

Među nominovanima su se našli uglavnom očekivani naslovi i ljudi, ali bilo je i nekoliko iznenađenja.

Margo Robi, koja je tumačila Barbiku u filmu o popularnoj lutki, nije nominovana u kategoriji za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, iako se publika i kritika slažu da je bila izvanredna u ovoj ulozi.

Istu sudbinu je doživela i rediteljka filma „Barbie“, Greta Gervig, koja se neće takmičiti u kategoriji „Najbolja režija“.

Veliko iznenađenje za mnogo je to što film „Saltburn“ nema nijednu nominaciju, iako je nominovan za Zlatni globus i nagradu BAFTA u više kategorija.

Martin Skorsezeov film „Killers of the Flower Moon“ ima 10 nominacija na ovogodišnjoj dodeli Oskara, ali verovali ili ne, Leonardo DiKaprio, koji je igrao glavnoj lika u ovoj drami, nije nominovan u kategoriji za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Mnogi su predviđali da će glumica Greta Li iz hvaljenog filma „Past Lives“ biti nominovana u kategoriji „Najbolja glumica u glavnoj ulozi“, ali to se ipak nije dogodilo.

Film „Ferari“ Majkl Mana nije impresionirao kritiku, ali isto se ne može reći za glumu Penelope Kruz u ovom biografskom ostvarenju. Španska glumica, međutim, nije nominovana za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Među nominovanim u istoj kategoriji nije se našla ni Džulijen Mur, koja je bila odlična u drami „May December“.

U kategoriji za najbolju pesmu iz filma primetan je izostanak Lenija Kravica i njegove numere „Road to Freedom“ iz filma „Rustin“, iako su ga mnogi smatrali favoritom za Oskara u ovoj kategoriji.

Naravno, uvek će neko da fali među nominovanim za Oskara, jer prosto, nema dovoljno mesta za sve koji su u prethodnoj godini bili impresivni u svom poslu vezanim za sedmu umetnost.

Da su kojim slučajem svi navedeni u ovom tekstu bili nominovani, sigurno bi mogao da se napiše sličan tekst o drugima koji bi izvisili u takvom hipotetičkom scenariju.

Podsećamo, 96. dodela Oskara održava se 10. marta. Džimi Kimel će biti voditelj ceremonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari