Nova hit Netflix-ova dokumentarna serija “Čovek s 1.000 dece” o holandskom donatoru sperme 1 Foto: NETFLIX / Planet / Profimedia

Holandski donator sperme i otac stotinama dece opisao je novi Netfliksova dokumentarac o njemu kao „obmanjujući“.

Netflix -ova dokumentarna serija „The Man with 1000 Kids“, objavljena u sredu, fokusira se na žene koje su imale decu koristeći spermu Džonatona Džejkoba Meijera.

Jedna žena je rekla da se osećala „izdano, tužno i ljuto“ nakon što je saznala koliko druge dece ima Maijer.

On je, međutim, za BBC kazao da je dokumentarac varljiv jer pridaje važnost onima koji su nesrećni, a ne mnogim porodicama za koje tvrdi da su mu zahvalne.

Odgovarajući na intervju, izvršna producentkinja filma „Čovek sa 1000 dece“ opisala je Meijerovu tvrdnju o tome da je većina porodica srećna kao „potpunu neistinu“.

Meijer je takođe izjavio da ne vidi „apsolutno ništa loše“ u tome da bude otac stotini dece.

Ovaj 43-godišnjak, kako navodi BBC odbio je intervju za Netflix -ov dokumentarac, ali je u sredu govorio za Woman’s Hour na BBC Radiju 4.

„Namerno su (dokumentarac) nazvali „Čovek s 1.000 dece“.

Naslov treba da glasi ‘donator sperme koji je pomogao porodicama da zatrudne s 550 dece'“, rekao je Meijer u programu.

„Dakle, oni već od početka namerno obmanjuju i dovode u zabludu,“, kazao je Mejer dodajući da smatra da je Netfliks napravio odličan posao time što je odabrao pet razočaranih porodica od njih 225 kojima je pomogao.

“Te, ostale porodice će vam sigurno reći još nešto.“, konstatovao je Meijer.

Netfliks je za Woman’s Hour rekao da neće komentarisati Meijerin intervju, ali je izvršna producentkinja dokumentarca Natali Hil rekla u programu da je radeći na filmu razgovarala s 45 ili 50 porodica.

„Poslednje četiri godine provela sam razgovarajući s porodicama na koje su uticale Džonatonove laži…Lično sam razgovarala s 45 ili 50 porodica“, rekla je Hil dodajući da su one dale svoje izjave sudiji o tome kako su Mejirine laži na njih uticale i molile nadležne da ga zaustave.

„Dakle, ova stalna Džonatonova platforma u kojoj govori o tome da je reč o šačici žena je potpuno neistinita,“ istakla je Hil.

Meijer je donor 17 godina

U mnogim slučajevima donirao je privatno, što znači da je s porodicama radio direktno, a ne posredstvom privatne klinike.

Neke žene koje su ga odabrale za donatora kažu da im nije jasno rekao koliko ima dece.

„U sukobu sam jer mi je tada rekao da je donirao za pet porodica“, rekla je jedna majka, Natali, za Woman’s Hour.

„Godine 2021. u novinama sam pročitala članak da se radi o stotinama porodica. Zato sam u sukobu i ne slažem se s njegovim metodama.“

Neke žene kojima je Džonaton bio donator opisale su ga kao „narcisa“, dok su druge sugerisale da predstavlja opasnost za javno zdravlje.

Upitan misli li da je njegova procena od 550 dece mnogo ogovorio je: „To je za normalnog čoveka mnogo ali ne i za donora sperme. Za donora sperme to je prilično uobičajeno. Oni idu do stotinu dece. Klinike će poslati donorsko seme u više zemalja.“, kazao je Džonaton Meijer dodajući da su to “zastareli pogledi. ”

Dokumentarac “Čovek s 1.000 dece” je dobio opsežnu pokrivenost i pre svog lansiranja.

U recenziji s četiri zvezdice, Viki Džesup iz Evening Standarda opisala ga je kao „priču koja ledi krv: upozoravajuću priču o opasnostima modernog doba“.

„To je nesumnjivo fascinantan pogled, iako na vrlo sumoran način – a otkrića o doniranju sperme (i Meijerov način na koji to radi) su užasna“, rekla je.

Anita Sing iz Telegrapha rekla je da se autori filma previše trude da pretvore ovo u priču u stilu Tinder Swindler o ženama koje se svete, a tu je i kasni obrt.

“Ali čak i bez toga to je pristojna priča koja podstiče veća pitanja o donatorskoj industriji.“ kazala je Sing.

Neke od žena izrazile su zabrinutost da bi njihovo dete moglo u budućnosti da upozna i nesvesno stupi u vezu s polubratom.

Majka Natali je rekla:

„Najveća briga je što će se ta deca sresti i zaljubiti jedno u drugo, jer prepoznaju nešto jedno u drugome, a nisu svesna činjenice da imaju zajedničkog donor tatu…To je najveći rizik koji vidim, jer on govori o tome da je otvoren i poznat donator, ali donirao je brojnim klinikama širom sveta, a ne dele sve klinike iste vrednosti otvorenosti i poštenja prema deci,“, kazala je Natali.

Džonaton Meijer je ovu tezu odbacio rekavši da se zabrinutost temelji na slučajevima u kojima su korišćeni anonimni donatori, dok je njegov identitet lako dostupan.

“To vam mogu jamčiti, sada postoje jeftini DNK testovi, a ja sam u DNK bazi podataka, pa mogu saznati”, rekao je.

„Takođe, roditelji će svojoj deci reći da su od donora. Dakle, budući da svi znaju moj identitet, čak i ako se dogodi prilika da se sretnu, mogu jednostavno pitati ‘Jesi li ti dete donatora?’, i drugo, ‘ Da li je tvoj donator otac Džonaton?’
„To su zastareli pogledi, trebalo bi da prestanemo da ih projektujemo na tu decu. Ona su vrlo svesna da su deca donora i znaju kako da odgovore.“

Sudski slučaj

Meijeru je 2017. godine zabranjeno da donira spermu u Holandiji nakon što se pokazalo da je otac 102 dece, rođene iz donacija u 11 klinika širom zemlje.

Kako piše BBC Meijer je nastavio da donira spermu u drugim zemljama do 2023. kada su jedna žena i organizacija koja je podržava podneli građansku tužbu protiv Meijera, tvrdeći da povećava rizik od incesta za svoju decu.

Meijer je u svom svedočenju priznao da ima između 550 i 600 dece. Međutim, sud je rekao da je mogao biti otac do 1.000 na nekoliko kontinenata.

Sudija je na kraju zabranio Meijeru doniranje sperme novim roditeljima i rekao da će biti kažnjen sa 100.000 eura (85.000 funti) po donaciji ako to učini.

Meijer je za Woman’s Hour rekao da je već prestao da donira novim porodicama 2019. godine.

“Donirao sam samo za braću i sestre. Sudski spor je u suštini bio beskoristan jer sam već prestao, a sudski slučaj mi nije zabranio da pomažem postojećim porodicama.“

Upitan vidi li ikakav problem u svojim postupcima, Meijer je odgovorio odrično:

„Ne vidim apsolutno ništa loše u tome. Mislim da je to jako dobro. Vidim da deca imaju mnogo prijatelja, da se sastaju…“Ne mogu da govorim u njihovo ime, ali prema onome što sam video, jako su srećni što imaju toliko braće i sestara. Zato što se oni (polubraća i sestre) susreću  na danima donatora jedni s drugima i idu zajedno na odmor.“

Razgovarajući o svojim razlozima zašto je postao donator sperme, Meijer je rekao

„Zabluda je da sam imao nekakav plan. Zapravo, bio sam na koledžu i jedan moj prijatelj je bio neplodan.
“ To je imalo veliki uticaj na mene jer sam vidio kakav učinak to ima na njegov život. Pa sam  počeo da se  zanimam u vezi  sa tim problemom…Pitao sam se mogu li ja da budem donotor?“

Kada je Meijer upitan razume li kako se žene osećaju, rekao je: „Zašto bi im bilo neprijatno? To su odabrale.
„Ako želite ekskluzivu, idite na kliniku, platite 10.000 eura i onda je vaš donator ekskluzivan. Ako ne želite da delite kao majka, zašto ste odabrali ovaj put?“

Braneći dokumentarnu seriju, Hil je za Woman’s Hour rekla da su radeći na njoj proveli dugo vremena pažljivo istražujući i sarađujući s mnogo porodica širom sveta i da nije istina da su sve te porodice srećne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari