Nova knjiga pirotskog novinara i publiciste Tomislava G. Panajotovića - “Najjužnije plavo'' 1Foto: Zoran Panić

Pobeda Кoalicije Zajedno u Beogradu i još četrdesetak gradova Srbije na lokalnim izborima novembra 1996. godine bila je „predigra“ za „glavnu utakmicu“  5. oktobara 2000, kada je  Demokratska opozicija (DOS) srušila režim Slobodana Miloševića.

Ovako u svojoj najnovijoj knjizi „Najjužnije plavo“  politička previranja devedesetih vidi autor Tomislav G. Panajotović, novinar i publicista iz Pirota, lider Кoalicije Zajedno za Pirot (КZZP), koja je takođe odnela pobedu na izborima 1996.

Sutra, 17. novembra je 25 godina od pobede Koalicije Zajedno za Pirot.

S obzirom na činjenicu da je u to vreme Panajotović i poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, delovanje lokalne opozicije bilo je sinhronizovno sa centralom Zajedno u Beogradu.

Ova knjiga je izdanje Istorijskog arhiva u Pirotu i  dragoceno je svedočanstvo naše novije istorije. Reč je o drugom, dopunjenom izdanju publikacije Koalicija zajedno za Pirot Najužnije plavo, objavljene 2011. godine.

„Posle prekrajanja izbornih rezultata od strane tadašnjih vlasti, u Pirotu su odmah posle Beograda i Niša počeli masovni građanski protesti, a grupa od sedmoro odbornika  КZZP tri dana je štrajkovala glađu.  Lokalna vlast formirana je  tek posle sedam konstitutivnih sednica, a na traženje socijalista  četiri puta se raspravljalo o razrešenju predsednika Skupštine opštine. Uprkos svim njihovim pokušajima da sruše lokalnu vlast,  kao i pored  raspada Кoalicije Zajedno u Beogradu, Кoalicija Zajedo za Pirot uspešno je   završila četvorogodišnji mandat“, kaže za Danas Panajotović.

Autor Panajotović sugeriše svojom knjigom da je iskustvo Кoalicije Zajedno  „recept“  i   za uspeh opozicije i na narednim   izborima,  pod uslovom da opozicione stranke izbegnu sve zamke koje su i pomenutu koaliciju, kao i kasnije formirani Savez za promene i DOS dovele do kraha.

– To je tema još jedne moje knjige koja uskoro treba da se pojavi pred čitaocima po naslovom „Godine pre loma (godine preloma)o  usponu i padu  srpske demokratske opozicije, kaže Panajotović, dodajući da su recenzenti ove knjige Milan St. Protić i Zoran Živković.

Podsećamo da je Panajotović  bio predsednik SO Pirot od 1997. do 2000. godine,  poslanik Skupštine Srbije u dva mandata  i autor tri knjige  pod naslovom „Dnevnik jednog poslanika” o zbivanjima u Skupštini i oko Skupštine u mandatima 1994- 1997. i  2001- 2003.godine.

Recenzent knjige “Najjužnije plavo“ istoričar Davor Lazarević, kaže da  Panajotović nastoji da u pisanju ostane neutralan, bez političke pristrasnosti.

“Kao direktan svedok istorije a kasnije i autor koji je istoriju stvarao, Panajotović pred čitaoce donosi esenciju dešavanja dovoljnu za njihovo razumevanje, ali u toj meri ilustrovanu detaljima da je moguće sa površine ondašnje svakodnevice zaroniti unutar uzročno- posledične dubine određenih događaja”, kaže Lazarević.

Autor prošao kroz faze ličnog i političkog sazrevanja

„Кao lider lokalnog odbora Demokratske stranke, nešto kasnije kao prvi demokratski izabrani predsednik Opštine Pirot, a na kraju i kao narodni poslanik, Panajotović je prošao kroz sve faze ličnog i društvenog političkog sazrevanja, ali i spoznaje dobrih i loših strana mlade demokratije zarobljene u zakržljaloj tradiciji političke kulture. Iz rukopisa koji je pred nama jasno vidimo svest autora o greškama, trulim kompromisima, sili trenutka, psihologiji mase, prljavoj političkoj borbi i drugim fenomenima koje on ne izbegava već podvlači često sa poukom. Autor ne beži ni od ličnog doživljaja svega što se dešavalo pišući o svojim dilemama, načinu donošenja odluka, ali i o krajnje dramatičnom iskustvu preživljenog infarkta tokom jednog od zasedanja lokalnog parlamenta 2000. godine. Tako preneta subjektivna iskustva posebna  su vrednost ovog rukopisa jer daju priliku stručnoj i široj javnosti da uđe u lik političara i karakter svega što taj poziv nosi sa sobom“, napisao je, pored ostalog, recenzent istoričar Davor Lazarević, odnedavno v.d. direktora Istorijskog arhiva u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari