Nova sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu započela ovacijama: Premijerna predstava "Bolest mladosti" oduševila publiku 1Foto Radmila Radosavljević /Danas

Klasična drama „Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera, u vrlo originalnoj režiji i adaptaciji Jovane Tomić, za koju se sinoć tražila „karta više“, premijerno je izvedena na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a ispraćena je višeminutnim ovacijama i oduševljenjem publike – nova predstava mlade rediteljke iznova je potvrdila da ona brzo i smelo gradi svoj autorski znak.

Bruknerove junake u ovoj priči o mladosti kao jedinoj avanturi naših života ubedljivo su oživeli Petar Benčina, Sanja Marković, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina, ali i impresivna scenografija Jasmine Holbus, kostimi Selena Orb, muzika kompozitora Luke Mejdžora.

Posebno, sjajni songovi koje na nemačkom izvode sami glumci, što nagoveštava da će i „Bolest mladosti“, posle nagrađivanih predstava „Natan Mudri“ i „Moj muž“, koje je Jovana Tomić režirala na sceni Studio JDP, takođe doživeti popularnost i pažnju kritike.

Kako je izjavila rediteljka, već sam naslov Bruknerovog komada je poetičan i intrigantan.

– U tematskom smislu, to je priča o grupi studenata medicine koji tokom dvadeset četiri sata vesele proslave diplomiranja jednog od likova, zapravo prođu kroz čitav spektar emocija i komplikovanih odnosa. Ta situacija kulminira samoubistvom jednog od njih, i proslava se tragično završava – izjavila je Tomić.

– Događaji u komadu dolaze iz melodramskog ključa ljubavnih zapleta, ali u predstavi mnogobrojne situacije izlaze iz okvira originalnog konteksta koje je upravo tekst ponudio, jer smo se dugo i temeljno bavili pitanjem ko su ti ljudi.

Glumački senzibilitet je u ovom domenu neprocenjiv, jer karakteristike likova vučemo iz sopstvenih primera, iskustava, da bi bili istiniti. Ako smo hrabri, sadržaj koji nudimo u predstavi deo je nas, deo je naše intime, na kraju dana, iskrenost jedina „prebacuje rampu“ do publike – istakla je Tomić.

Iako je napisan 1926, pre gotovo sto godina, Bruknerov komad rezonira sa našim vremenom i apsolutno je aktuelan, što pokazuje da su problemi s kojima se mladost suočava isti.

A ponekad se naš savremeni svet čini još surovijim i strašnijim od onoga koji je Brukner pre jednog veka opisao u svom delu, naveo je damaturg Dimitrije Kokanov.

– Tekst je značenjski ustrojen tako da u svim svojim segmentima korespondira sa našim iskustvom mladosti u XXI veku, tačno sto godina od vremena radnje samog komada.

Bolest mladosti ima iste simptome ali, da stvar bude poraznija, politički kontekst i društvo su jednako iscrpljeni i izopačeni pa ni sto godina kasnije ne nude stabilnost odrastanju.

– Nije reč o dnevno političkom određenju nego o fenomenu zapuštanja, nebrige društva za svoju omladinu. A mladi nisu manje značajni subjekti društva. Društvo boli njegova budućnost koja se urušava u sadašnjosti – istakao je Kokanov.

Nova sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu započela ovacijama: Premijerna predstava "Bolest mladosti" oduševila publiku 2
Foto: Nebojša Babić

Petar Benčina, koga smo videli u ulozi Fredera, kao i cela glumačka ekipa, s pravom su ispraćeni ovacijama prepunog gledališta JDP.

– Freder je mlad, razuzdan, obrazovan i u suštini usamljen čovek. Pred sebe i grupu okupljenu oko njega postavlja najteža pitanja, pitanja smisla. I to čini gotovo spontanim socijalnim eksperimentom, provokacijama, ne hajući koja će biti cena tog bola i zapitanosti koje preživljavaju svi akteri.

On nema odgovore, ali vrlo dobro prepoznaje šta je laž, šta je sigurna luka i šta je lažni zadati okvir. Kad se on razbije, to nanosi strašan bol koji postaje poguban – rekao je Benčina.

Reprize premijere „Bolest mladosti“, kojom je JDP otvorio novu sezonu 2023/24,  zakazane su večeras, kao i 19. i 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari