snežanaFoto: Disney / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Snežana i sedam patuljaka jedan je od najvoljenijih i najisplativijih Diznijevih crtanih filmova, a ovaj studio odlučio se da pravi igrani rimejk.

Nova Snežana u bioskope treba da stigne naredne godine, ali već se digla prašina iz više razloga, što Dizniju baš ne ide naruku.

Naime, radi se o projektu teškom više od 300 miliona dolara koji bi klasičnu animiranu priču pretvorio u još jedan diznijevski dugometražni igrani film, što je višegodišnja praksa kompanije, započeta još sredinom devedesetih.

Tada je Stiven Somers snimio rimejke Knjige o džungli, da bi drugi talasambicioznih rimejkova nastavio Tim Barton s Alisom u zemlji čuda, a u šestu brzinu ubacili su 2016, nakon što je Džon Favro snimio još jedan rimejk Knjige o džungli i zaradio milijardu dolara.

Kako piše Hrvoje Marjanović za Index.hr, sve nakon toga bilo je nemirno more obeleženo konstantnim kreativnim padom i neujednačenim uspehom na blagajnama.

Od nimalo maštovitog, ali uspešnog Kralja lavova, preko potpunog finansijskog kolapsa Mulan, pa sve do Male sirene koja je opravdala budžet, ali naterala desnicu u očaj jer… woke.

A Snežana je od samog početka bila žrtva antiwoke napada od kojih je deo, da se ne pretvaramo, potpuno opravdan. Da, radi se o bajci i potpuno je svejedno koje su rase likovi.

Ali, kada vam glavni lik nosi ime Snežana zbog svoje puti koja je bela poput snega, a vi izaberete glumicu koja ima latino korene, morate biti spremni na online kamenovanje.

Ovo zaista deluje kao krajnje nepotreban potez koji niste opravdali apsolutno ničim osim željom da budete politički korektni i da stavite kvačice na „to-do“ listu holivudskog pravedničkog pros**avanja.

Osim toga, promena rase glavnim likovima je lenji potez koji izaziva kolutanje očima kod svih osim kod belih američkih virtue signalera.

Nažalost, filmu nije pomogla ni glavna glumica Rejčel Zegler, koja je, u želji da ispadne progresivna, zaključila da bi usred oluje kritika najpametniji potez bio nazvati original „čudnim“ i dodati da ga „mrzi“ jer se nešto iz 1934. ne poklapa s njenim naprednim pogledom na svet.

Nakon toga javio se i problem s patuljcima i pitanje hoće li njih sedmorica uopšte biti deo priče novog filma Snežana.

Sve u svemu, rimejk gotovo stotinu godina starog crtaća pretvorio se u pakao za ljude koji očito nisu imali rešenje kako staru priču prilagoditi novim vrednostima.

I nećemo se pretvarati da ne postoji način. Robert Zemekis i Giljermo del Toro pokazali su nam šta sa Pinokijem rade kreativci, a šta lenja holivudska mašinerija čija je jedina ideja za modernizaciju promena rase likova, pazeći pritom da nitko ne bude povređen.

Snežana je od starta smrdela na holivudsku mašineriju

U isto vreme ne smijemo zaboraviti da verzija iz 1934. takođe nije ona prava, već debelo razblažena. Da smo dobili čisti original braće Grim, dobili bismo i noćne more.

Tako da ne treba biti preterano vezan za klasik jer svaka generacija donosi niz sopstvenih promena. I to je u redu.

Ali, sve su to stare priče jer nedavno smo dobili i rat na mrežama između Rejčel Zegler i Gal Gadot, koja u filmu glumi zlu kraljicu. Njih dve zaratile su zbog stanja na Bliskom istoku.

Zegler se zalaže za prava Palestinaca, a Gal Gadot, koja je Izraelka i bivša pripadnica IDF-a, na strani je Izraela.

Gadot je u objavi na Instagramu osudila međunarodnu zajednicu zato što „nisu osudili Hamasovo silovanje i ubojstva žena tokom napada u kojima je 1100 Izraelaca izgubilo živote“.

Osim toga, organizovala je i prikazivanje dokumentarca o terorističkom napadu, ali se nije pojavila na tom prikazivanju zbog straha za sopstvenu sigurnost.

Zegler je glasna u svojim propalestinskim stavovima od 2021. i na svom profilu je podsticala ljude da vrše pritisak na vlast kako bi se prekinuli napadi na Gazu.

I dok su Zegler i Gadot izgladile svoja neslaganja, film bi se mogao suočiti s dvostrukim bojkotom na koji pozivaju pristalice obe strane.

Zašto je nova „Snežana" postala predmet kontroverze? 1
Foto: Disney / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ali Malak iz organizacije Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel poziva na bojkot filma, što nije teško pretpostaviti na osnovu naziva organizacije kojoj pripada.

„Zbog odluke da podrži genocidni Izrael filmovi Gal Gadot su bojkotabilni. Cenimo nastojanja Rejčel Zegler da podrži oslobađanje Palestine, ali to nije dovoljno da se poništi šteta koju je izazvala izraelska kulturna ambasadorka“, napisao je Malak.

Izraelski generalni konzul u Njujorku Ofir Akunsi je pak rekao da bi Rejčel Zegler trebalo da se stidi i nakon toga… je pozvao sve da pogledaju film jer… Gal Gadot.

U svakom slučaju, Holivud vodi svoje smešne ratove, ali biće zanimljivo videti je li gledaoce uopšte briga za sve te gluposti jer ovo nadvikivanje milionaša nikome nije od koristi, a najmanje ljudima koji svakodnevno ginu u Gazi.

Istoričari su takođe podeljeni oko filma pa Guardian piše kako postoje dve struje. Jedni smatraju kako bi bojkot filma mogao promeniti stvari, ali postoje i oni koji smatraju da je sve više onih koji više nisu u stanju razdvojiti umetnost od umetnika.

Industrija je pak potpuno izgubila m*da pa više nema mišljenje. Ograđuju se od izjava svojih zvezda i ne trude se da daju političke izjave.

Na primer, ovogodišnji hit Twisters bavi se ekstremnim vremenom, ali tokom promocije nisu se spominjale klimatske promene.

Međutim, to nije nužno loša stvar. Previše je bogatih holivudskih glumaca i glumica koji laprdaju o stvarima o kojima nemaju pojma i ne rade ništa konkretno.

Daleko od toga da ne bi trebalo da imaju mišljenje, ali budimo realni, regiji koja je u konstantnom sukobu od četrdesetih godina prošlog veka izjave dve zvezda Snežane neće biti od prevelike koristi. Neće ni nama, a neće ni filmu.

Na kraju krajeva, prisetimo se Gal Gadot i onog epskog užasa u vreme pandemije kad je s podjednako nesvesnim kolegama pokazivala solidarnost pevajući Imagine.

Stoga, možda je bolje da ne govore ništa osim da promovišu film sa što manjim naglaskom na ideološki aspekt.

A publika će pokazati smetaju li joj woke potezi, modernizacija klasika ili to šta glumice misle o stanju na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari