Reditelj Miroslav Terzić („Ustanička ulica“) dobio je 30 miliona dinara za film „Šavovi“ na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a isti iznos pripao je i debitantima Rašku Miljkoviću („Zlogonje“), Ana Mariji Rosi („Ajvar“) i Maši Nešković („Najduže leto“), objavio je FCS.

Sredstva za dugometražne dokumentarce dobili su reditelji: Mila Turajlić („Dosije Labudović“, sedam miliona dinara), Dragan Nikolić („Super pop“, 3,6 miliona), Senka Domanović („Okupirani bioskop“, tri miliona), Biljana Tutorov („Kargo“ dva miliona), Ivica Vidanović („Skok“ dva miliona) i Tanja Brzaković („Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave“ dva miliona).

U kategoriji završetka dugometražnih igranih filmova novac je dodeljen novom ostvarenju Dejana Zečevića „Procep“, zatim „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića (pet miliona), kao i „Afterparti: klabing tragedija“ Luke Bursaća (3,8 miliona). Po četiri miliona dobili su „Snevani snegovi“ Zoltana Bičkea i „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena. Novac za završetak dokumentaraca dobili su reditelji Biljana Tutorov („Šta čekamo baba?“, 2,5 miliona), Miladin Čolaković („Nana“, dva miliona), Nemanja Vojnović („Home Run“, milion i po) i Aleksandar Reljić („Enkel“, milion i po dinara).

FCS je doneo odluku i o dobitnicima za razvoj filmskih projekata. Tri miliona dinara odlaze Nikoli Ležaiću („Religija noćnih šetnji“), Branislavu Brkiću („U snu svet“), kao i Draganu Bjelogrliću („Čuvari formule“), koji je zbog učešća na konkursu, pre prijavljivanja, dao ostavku na mesto člana Upravnog odbora FCS-a. Po 2,25 miliona dobili su Milan Todorović („Uličarka“) i Marko Grba Sing i Stefan Ivančić („Limbo“), dok je Mladen Kovačević dobio milion i po dinara za film „Zbirka početaka“.

Ove odluke doneo je Upravni odbor FCS-a, na predlog izabrane komisije, a objavljivanjem i rezultata u glavnim kategorijama, završen je konkurs za finansiranje filmskih projekata za 2015. godinu. Kako najavljuju iz Filmskog centra, novi konkursi biće raspisani već u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari