MJ Lenderman

Ove nedelje preporučujemo vam sjajne albume za mlade gitarske i elektronske snage – MJ Lenderman i Magdalena Bay.

MJ Lenderman – Manning Fireworks

Jedna od mojih omiljenih romantičnih komedija „Forgetting Sarah Marshall“ počinje tako što je glavni junak apsolutno go i takav dočekuje svoju voljenu Saru iz naslova filma. Međutim, ona kad dođe ga, tako golog, ostavlja i on ostaje sam, uplakan ali i dalje bez gaća.

U jednoj od mojih omiljenih pesama ove godine, glavni junak pesme je poptuno go kad shvata da ga ljubav života ostavlja. U pitanju je sjajan singl „She’s leaving you“ sa albuma „Manning Fireworks“ koju nam donosi mladi indie/americana autor MJ Lenderman. Da li je inspiraciju potražio u „Forgetting Sarah Marshall“ ili iz stvarnog života, to već ne znamo.

Lenderman je tip koji sa strane, već neko vreme gradi karijeru lika kog vredi pratiti, ali i neko ko ne deluje da mu je potrebno velika masa ljudi u publici. Njegove pesme deluje užasno jednostavno odsvirano, napisano i otpevano, tako da pomislite da to može svako. Međutim, da može svako, ovakvih bisera bi imali na tonu samo u jednom mesecu, a svi znamo da to nije prava razmera stvari.

MJ uspeva da u samo par stihova ispriča kratku priču iz perspektive glavnog lika, koji gotovo uvek je neka druga, izmaštana osoba. Svakako da on nosi i implementira nešto svoje u njih, ali ti likovi su mahom tipovi koje ponekad sažaljuje, ponekad im se smeje, a ponekad bi samo da ih zagrli i da im kaže biće sve ok.

U pesmi „Wristwatch“ sklapa možda i najbolje sliku tipa koji je potpuno prazan iznutra i usamljen, ali koji će se zbog toga posvetiti svim svojim konzumerističkim instinktima, pa će kupiti najskuplji moderni sat na svetu. Što je neko pamentiji od mene već napisao na netu – najtužnija pesma o Apple watch satu ikada napisana. Tu su još i već pomenuta „Shes leaving you“ o raskidu sredovečnog tipa, ali i „Joker lips“ o ljudima koji moraju svakog dana da namontiraju lažnu facu za svakodnevnu interakciju sa poznatim i nepoznatim ljudima.

Kod njega su svi luzeri, svi su usamljeni, svi se predstaljaju kao nešto što nisu. MJ Lenderman se ne predstavlja kao nešto što nije. Ne predstavlja se npr. kao rok zvezda jer to još nije. Ali ne može da sakrije talenat, kako na ovom tako i na prošlom albumu, tako i kao gitarista benda „Wednesday“. Ovakav kakav je u narednim godinama, kandiduje se da postane veliki, a do tad samo verujte u ove reči i slušate ovaj album.

Magdalena Bay – Imaginal Disc

Godina je 2024. i možemo otvoreno da pričamo o veličinu i uticaju koji je Kajli Minog napravila na pop sceni sveta. I ne samo pop sceni, već mnogi alternativni klinci, od kako poznaju sebe i svoj ukus pa do danas, su slušali ovo kraljicu iz Australije i normalno je da to što su čuli i usvojili prenesu na svoj rad.

Duo „Magdalena Bey“, samo za one koji ne kontaju muziku spajaju nespojivo, a to su vokalni uticaj i raspevanost Kajli Minog sa elektronskom i gitarskom alternativom. Basovi pulsiraju, sintovi se razlivaju i pozivaju na ples, ali vokal Majke Tenenbaum priziva hitičnost za široki auditorijum. U neuhvatljivom zanosu mešaju pop sa art rokom, synth i new wave-om ali i chillwave i neo psihodelijom. Fanovi izvođača Tame Impala, Crystal castles, Grimes ili Stereolab (da, toliko šareno) će u ovom bendu prepoznati baš sve ono što su autori iza pesama su i želeli.

Međutim, „lako“ je sastaviti kompilacijski album sa hitovima, sa kojim ćete kasnije „hit po hit“ tako paliti masu koja vas ceni i voli. Duo Magdalena Bay su rešili da idu težim putem, gradeći ovaj album kao hram svoje kreativnsoti. Pa tako, svaka pesma predstvlja kamen koji su unosili u celu građevinu. I onda kamen po kamen nastajao je Imaginal Disc.

A naslovni „disc“ je već zauzeo svoje mesto na internet i mim nebu zbog prepozantljivog omota na kom ova jadna devojaka dobija jedan CD direkt u uglavu, sa uputstvima kako i zašto se uživa uz ovu muzuku. Da li je to komentar na sve ono što i sami svakodnevno primamo kao naredbe, ili samo bendovsko skretanje pažnje da moramo da usvojimo i uživamo u ovih 15 pesama? Nije realno mnogo ni bitno, jer pažnja je skrenuta, a album već sad proglašavaju jednim od najbitnijih ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari