Kratki studentski igrani filmovi „Yugo“ Ivane Stojiljković, „Triznakinje“ Saše Numića, „Dobro jutro“ Marine Radmilac i „Zvezda tri“ Nebojše Nenadića, koji su selektovani u kategoriji „Mladi lavovi“, prikazani su juče na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

 Ostali filmovi u ovoj kategoriji „I ja tebe…“ Milice Tomović, „Kraj časa“ Maše Nešković, „Tri priče“ Igora Torbice, „Zidovi“ Luke Popadića i „Dobro jutro, Petrović Petre“ Vladimira Tagića biće prikazani danas od 18 sati. Selekciju studentskih filmova koji će se takmičiti za nagradu napravio je Vuk Pavlović. „Nove generacije autora studentskih filmova nude nam i nove senzibilitete uz mnoštvo novih kvaliteta, pa se za ovogodišnje izdanje ‘Mladih lavova’ slobodno može reći da je vrhunsko. Filmovi iz ove selekcije su intrigantni i vrlo zanimljivi zbog dramskih i komičnih tonova u neobičnim okolnostima i sa nesvakidašnjim likovima“, kaže Vuk Pavlović.

Prema njegovim rečima, selekciju „Mladih lavova“ predvode tri lavice – Marina Radmilac iznosi hrabru, provokativnu i mučnu priču u jednom fantastično snimljenom kadru, dugom 16 minuta; film Milice Tomović satkan je od sjajnog desetominutnog kadra u kome preplet sna i jave dovodi do konfuzije u svesti junaka; Maša Nešković je lirski suptilno dočarala unutrašnju borbu jednog srednjoškolca sa samim sobom, a istovremeno i sa celim svetom. Takođe, sukobom tinejdžera pojedinca sa sistemom bavi se i Luka Popadić efektnom a jednostavno prikazanom metaforičnom akcijom u filmu „Zidovi“. Neobičnu epizodu iz sumanutog života tri sestre bliznakinje prikazuje nam prodorno i inteligentno Saša Numić u filmu ‘Triznakinje’. Film ‘Zvezda tri’ Nebojše Nenadića govori o prvom srpskom svemirskom brodu – razaraču. ‘Yugo’ Ivane Stojiljković je vešto napisana i snimljena crnohumorna drama smeštena na front gde se u bezizlaznoj situaciji nađu pripadnici zaraćenih strana, lukavi profiter i naivni dezerter’’, objasnio je Vuk Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari