Nove knjige, promocije, maraton poezije 1

Izdavačka kića KOV najavila je da će 7. maja obeležiti petogodišnjicu od odlaska svog glavnog urednika i predsednika Petru Krdua, objavljivanjem knjige „Venecijanski portret“ Gustava Herlinga-Gruđinjskog u biblioteci „Nesanica“. U KOV-u ističu da je „Krdu voleo Gruđinskog, a da je Veneciju posetio u najranijoj mladosti i učinio je svedokom svog izabranog dvojstva“.

                       

Ovaj izdavač najavio za subotu i predstavljanje knjige Vase Pavkovića „Neočekivani pesnici“ – zbirke eseja pisane jezikom koji odaje duboko poštovanje prema liku i delu Vojislava Despotova, Judite Šalgo, Vujice Rešin Tucića i Petru Krdua. O knjizi će u Narodnom pozorištu „Sterija“ govoriti Draško Ređep i autor Vasa Pavković. Potom će se u vršačkom Domu pesnika održati maraton poezije – vršački glumci i pesnici čitaće Krduove i svoje pesme, biće izveden i recital iz opusa pesnika Žarka Vasiljevića. Takođe je najavljene i promocije knjige – antologije o književnom Novom Sadu Draška Redžepa i najnovijeg broja časopisa Kovine“.

„Već pet proleća vršačkim ulicama ne prolazi više pesnik i ne zaustavlja svoj bicikl pored tek procvetalih jorgovana da se osveži njihovim mirisom i kao nadahnuće ponese u svoju radnu sobu. Već pet proleća KOV uzalud očekuje svakog jutra u 10 sati svog pesnika i urednika. Petru Krdu sada u nebeskim odajama iščitava knjige iz svoje omiljene biblioteke Nesanica i druži se sa Sioranom, Crnjanskim, Kišom, Popom, Pavićem, Paulom Celanom i drugom sabraćom, čije je knjige obožavao i objavljivao u svom KOV-u, često uz ogromne napore i lična odricanja“, poručuju iz KOV-a.

Pesnik, prevodilac, publicista Petru Kurdu (1952 – 2011) bio je rodom iz južnog Banata, fakultetsko obrazovanje stekao je u Bukureštu, a kao novinar RTV Vojvodina upamćen je kao autor mnogobrojnih intervjua sa najpoznatijim književnicima širom sveta. Zajedno sa pesnikom Vaskom Popom, osnovao je KOV, na čijem je čelu bio više od 20 godina, a bio je pokretač i Evropske nagrade za poeziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari