Novi film Dejvida Finčera Netfliksov kandidat za Oskara 1Foto: EPA/ SILAS STEIN (Arhiva)

Američka striming platforma i producentska kuća Netfliks ima svog glavnog kandidata za nagradu Oskara.

U pitanju je novi film Dejvida Finčera „Mank“.

Snimljen u stilu filmova 1940-ih ovo ostvarenje govori o poreklu priče najpoznatijeg klasika – „Građanina Kejna“. Glavnu ulogu, čuvenog scenaristu Hermana Dž. Mankevica, igra Gari Oldman.

Ostvarenje, kako pišu američki novinari koji su ovih dana imali priliku premijerno da pogledaju ovaj naslov, najpreciznije prenosi sliku starog Holivuda.

Scenario za film je inače napisao Dejvidov otac Džek Finčer, čuveni novinar i scenarista, malo pre nego što je preminuo 2003. godine.

Pored Oldmana, u filmu igraju i Amanda Sajfred, Čarls Dens, Tobi Leonard Mur…

Već dugo je poznato da filmska kuća Netfliks želi Oskara za najbolji film.

Najbliži su tome bili pre dve godine sa ostvarenjem „Roma“ Alfonsa Kuarona. Tada su nagrađeni za najbolji strani film, ali ne i u glavnoj kategoriji.

Ovaj put imaju bolje šanse, nego sa crno-belom pričom o meksičkoj domaćici na španskom jeziku.

Osim što je Finčer popularan reditelj, koji već dugo godina nikako da dobije zasluženu zlatnu statuu (očekivalo se da će se isto dogoditi 2010. za „Društvenu mrežu“), „Mank“ je jedna od onih priča koje uvek imaju najbolju „prođu“ kod članova Američke akademije.

Film, naime, govori upravo o njima – glumcima, rediteljima, producentima… A čak se i sama nagrada Oskar pominje. Dovoljno je prisetiti se nekih od naslova koji su nagrađivani prethodnih godina – „Argo“, „Umetnik“, „Čovek ptica“, „Džudi“, „Bilo jednom u Holivud“… – da bi shvatili da Holivud uvek voli da nagrađuje Holivud.

Osim toga, u godini kada je tradicionalna distribucija filmova jedva da postoji, i kada bioskopi rade tek u pojedinim delovima sveta, striming platforme su postale glavno mesto prikazivanja i ravnopravni borci za nagrade. Ovo je u prethodnim godinama bilo gotovo nezamislivo, a doskora i zabranjeno, tako da su sticajem okolnosti i ovu prepreku prevazišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari