Novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" 11. jula otvara 71. Pulski festival: Ljubavna priča duboko umočena u hrvatsku stvarnost 1Foto promo Anto Magzan

Ovogodišnje, 71. izdanje Pulskog filmskog festivala odvijaće se od 11. do 18. jula, a svečano će biti otvoreno svetskom premijerom novog filma reditelja Rajka Grlića “Svemu dođe kraj”, najavili su organizatori.

„Godine 1974. u Puli je prikazan debitantski film tada mladog redatelja Rajka Grlića “Kud puklo da puklo”, a sada smo sretni i velika nam je čast što će Rajko Grlić svjetsku premijeru svog posljednjeg filma imati u Puli, i drago mi je da ćemo njime otvoriti 71. Pulski filmski festival”, izjavio je umetnički direktor festivala Danijel Pek.

Pulski filmski festival zaključio je glavni takmičarski program Hrvatskog filma i Hrvatskih manjinskih koprodukcija, objavljeno je na festivalskom sajtu, a uz već ranije predstavljene naslove koji su u trci za Zlatne arene, u Zagrebu je uz filmsku ekipu predstavljen film otvaranja – romantični triler “Svemu dođe kraj”, za koji Rajko Grlić potpisuje scenario zajedno s piscem Antom Tomićem, a glavne uloge igraju Živko Anočić i Jelena Đokić.

„Ovaj film je ljubavna priča umočena u hrvatsku stvarnost, a vi znate kakva je hrvatska stvarnost. To je film koji ima svoju aktualnost u ovom trenutku, u ovom prostoru, i zato sam se nakon tri mjeseca nagovaranja dao nagovoriti od Danijela da ga otvorimo u Puli, i to mi je velika čast”, rekao je Rajko Grlić.
Kako je istakao, snimali su na puno lokacija u Zagrebu, a on se bojao kako će to izdržati sa svojih 77 godina.

“Radio sam s malom, fantastičnom ekipom ljudi, i radili smo u nekom velikom veselju”, naveo je Grlić.

Novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" 11. jula otvara 71. Pulski festival: Ljubavna priča duboko umočena u hrvatsku stvarnost 2
Foto promo Anto Magzan

Na pitanje je li to doista njegov zadnji film kazao je da je i za “Karaulu” rekao da je zadnji, i da će raditi samo filmove unutar zagrebačke potkove i od tada tako i radi.

“Uvijek se igram time da iza zadnjeg ima i posljednji film, tako da si dajem neki prostor. Kad završite neki film i ujutro se probudite mislite da nikad više nećete skupiti snagu da opet sve to pokrenete”, objasnio je Rajko Grlić.

Uz Živka Anočića i Jelenu Đokić, u glumačkoj ekipi ljubavnog trilera „Svemu dođe kraj“ su Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović.., kao i Janko Popović Volarić, koji je učestvovao na predstavljanju Pule u Zagrebu.

“Scenarij koji su napisali Grlić i Ante Tomić bio je fantastičan, imali smo i kave, druženja i probe, osjećali smo se jako sigurno. Cijelo snimanje bilo je krasno, film još nisam vidio, a vjerujem da će i on biti takav”, izjavio je Volarić, koga će publika 71. festivala gledati i u filmu “Šlager” reditelja Nevija Marasovića.

Volarić je s Marasovićem i glumicom Lanom Barić napisao i scenario, a “Šlager” je, kako je najavio, svojevrsni nastavak zajedničkog rada kao na filmu “Vis a Vis”.

„Jedna od važnijih novosti ovogodišnje Pule je i ta da će početi u četvrtak, 11. jula, kako bi publika u petak i za vikend mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. U natjecateljskom programu imat ćemo 22 filma, od toga 11 hrvatskih i 11 manjinskih koprodukcija. Imat ćemo i otvaranje prije otvaranja, u kojemu ćemo prikazati film “Šlager” Nevija Marasovića, mali lijepi film čiji se dio događa pred pulskom Arenom!”, najavio je Danijel Pek.

U Glavnom programu – Hrvatski filmovi, u trci za Zlatne arene su i ostvarenja „Bosanski lonac“, u režiji Pava Marinkovića, „Božji gnjev“ Kristijana Milića koji će na 71. Puli imati svetsku premijeru, kao i komedija „Frka“ Svebora Mihaela Jelića. Tu su i dokumentarac „Naša djeca“ Silvestara Kolbasa, istorijska drama „Proslava“ Bruna Ankovića, erotska drama „Slatka Simona“ Igora Mirkovića, „Sveta obitelj“ Vlatka Vorkapića.

U glavnoj selekciji publika će videti i komediju „Šalša“ Dražena Žarkovića, koja će takođe imati svetsku premijeru, i dramu „Žena s gumenim rukavicama“ reditelja Maria Šulina.

U programu Hrvatske manjinske koprodukcije, za Zlatne arene 71. Pule takmiče se i naša nagrađivana ostvarenja: porodično-politička drama „Lost Country“ Vladimira Perišića, sociopolitička triler drama sa elementima horora, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, kao i film o odrastanju „Sunce mamino“ Koste Đorđevića.

U ovoj selekciji su i dva crnogorska ostvarenja- drama „Sirin“ Senada Šahmanovića i komedija „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, socijalna drama „Ne očekuj previše od kraja sveta“ koju kao autor potpisuje Radu Žude, jedan od vodećih rumunskih reditelja i scenarista.Pred festivalskom publikoim će biti i makedonske koprodukcije „Domaćinstvo za početnike“ Gorana Stolevskog i „M“ Vardana Tozija, , slovenačka crnohumorna komedija „Poslednji heroj“ Žige Virca, nagrađivana tinejdžerska drama iz BiH, „Ekskurzija“ Une Gunjak…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari