Beogradska Galerija Haos nastavlja svoju izlagačku delatnost u novom izložbenom prostoru i na novoj lokaciji, u Dositejevoj ulici broj 3, a svečano otvarenje zakazano je za subotu uveče u 20 sati, najavila je Borka Božović, umetnički direktor Galerije.

Postavka prve izložbe kojom će biti predstavljeno novo izdanje Haosa obuhvata oko tridesetak autora iz njegove bogate kolekcije, među kojima su dela Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Zorana Pavlovića, Aleksandre Eldridž, Halila Tikveša i brojnih drugih. Upoznajući novinare sa zaista retko lepim i modernim izložbenim prostorom Galerije, Borka Božovićje rekla da je to ono što je ona mogla i uradila u proteklih nekoliko meseci, te da nije bilo lako boriti se sa raznim vrstama majstora i destrukcija, na putu da se od jedne ružne prodavnice napravi lep izložbeni prostor. Ona je još naglasila da takav prostor Beograd zaslužuje, kao i da je on neophodan zbog velikog pritiska, naročito mladih stvaralaca za izlaganjem, sa jedne strane i njihove nemogućnosti da to i ostvare, sa druge.

U tom smislu podrške mladim autorima, akademik Vlada Veličkovićpredstavio je koncept novoosnovanog Fonda za nagradu za crtež, najboljim mladim umetnicima, koji će nositi njegovo ime. Veličkovićje pojasnio da je Fond namenjen mladom umetniku do 40 godina i da će njegova nagrada biti dodeljivana jedanput godišnje, najverovatnije u decembru mesecu, u Galeriji Haos. Fond je baziran na Veličkovićevoj nacionalnoj penziji i njena celokupna suma biće dodeljivana nagrađenom autoru. Za nagradu Fonda biće organizovan konkurs, a žiri koji će donositi odluku o najboljem, radiće u sastavu – Dušan Otašević, Irina Subotić, Borka Božović, Mrđan Bajić, Vladimir Veličkovići jedan mlađi likovni kritičar. Veličkovićsmatra da će ova nagrada biti stimulativna za svakog mladog čoveka, a činjenicu što je ona vezana baš za crtežjasna je ne samo zbog koncepta galerije Haos, veći zbog stvaralačkog opusa ovog umetnika. „Sve što sam uradio izašlo je iz crteža i njemu se svakodnevno vraćam“, rekao je Veličković, dodavši da je prema njegovom mišljenju crtežpostao potisnut, te da ga treba, na neki način, i ovom nagradom ohrabriti. „Mladi ljudi treba ozbiljno da se posvete crtežu čak i ako se bave tehnološkim varijacijama u okviru svojih koncepata… Insistiram na crtežu, jer mislim da je to jedan direktan put iz glave preko oka i ruke, sinopsis onoga što se u određenoj imaginaciji svakog autora dešava…“, naglasio je Veličković.

Novi prostor Galerije Haos u Dositejevoj 3 svečano će otvoriti ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral, a prva izložba u novom izdanju ove galerije trajaće do sredine oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari