Novi kvartet izvodi džez i pop 1Foto Horski festival Slobodan Bursac / Kvartet Vita brevis na bozicnom koncertu

Na muzičkoj sceni Zrenjanina počeo je da deluje novi vokalni kvartet “Vita brevis”, koji su osnovale profesorke muzike i dirigentkinje sa bogatim muzičkim iskustvom.

Kvartet izvodi četvoroglasne, pretežno a cappella kompozicije i sastoji se iz prvog i drugog soprana. Repertoar ih razlikuje od ostalih, pretežno klasičnih horova u Zrenjaninu.

– Mi pevamo bez pratnje, džez i pop pesme i tu smo drugačije u odnosu na crkveni i klasični repertoar naših horova. Za osnivanje kvarteta presudno je bilo naše uživanje u međusobnom druženju i  pevanju. Nismo opterećene nastupanjem jer smo sve četiri profesionalno ispunjene, radimo tempom koji nama odgovara i biramo nastupe i publiku. Život je kratak, kaže latinska poslovica po kojoj smo ime dale kvartetu, zato smo odlučile da ga ispunimo pevanjem koje volimo – kaže profesorka Zorica Kozlovački, članica kvarteta.

Vokalni kvartet čine Tatjana Ivanica, Vilma Dutina, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački, profesorke u muzičkoj školi „Josif Marinković”.

-Iako radimo opušteno i iz uživanja, profesionalno smo vrlo kritične i fokusirane na svaki detalj u izvedbi. Uzori su nam ženski kvarteti koji su u inostranstvu popularni –objašnjava Vilma Dutina.

Kvartet je nastupao u zrenjaninskom pozorištu, na božićnom koncertu u Katoličkoj katedrali a predstoji mu pojavljivanje na Horskom festivaul “Slobodan Bursać” u Zrenjaninu i Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari