Novi naslovi Kreativnog centra iz serijala o farmeru Petsonu i mačku Findusu (VIDEO) 1

Izdavačka kuća Kreativni centar tek što je prevela i objavila poslednju od 12. knjiga o avanturama čuvenog švedskog književnog tandema – starog farmera, čiče Petsona i njegovog mačka Findusa pod naslovom „Petson i Findus prave auto“, na red je došlo posebno – objedinjeno izdanje o njihovim zgodama koje bi, u čast 75. rođendana autora ovog serijala Svena Nurdkvista, trebalo da izađe krajem maja.

Epizoda „Petson i Findus prave auto“, namenjena dečjem uzrastu do tri godine, zapravo je više od interaktivne slikovnice, čija tehnička rešenja – mrdalice, „ormarići“, „prozorčići“ i druge „rasklapalice“ zadovoljavaju radoznalost svih godišta.

To je dodatni „plus“ na zavodljive Nurdkvistove ilustracije po kojima je ovaj serijal planetarno poznat.

U ovoj priči, koju je sa švedskog na srpski prevela Ivana Bojović Grujić, kao što i sam naslov govori, Petson i Findus zajedničkim snagama, od jutra do mraka traže delove i prave auto na pedale, zbog čijeg pokretanja komšijske krave od ljubomore počinju ponovo lete. Kretivni centar je za srpsko izdanje na YouTube pripremio i video-klip sa „uputstvom za upotrebu“ ove slikovnice.

„Ideja o izradi ovakve knjige bila je u potpunosti Nurdkvistova. On je napravio ‘model’ knjige koji smo pokazali štamparu. Svi su bili veoma impresionirani konstrukcijom te ‘mustre’ – svi mehanizmi su radili. Svima se činilo vrlo neobičnim to što se ilustrator razume ovakvu konstrukciju – vrlo složenu i neobičnu i za štampare, iako su pre toga radili mnoge knjige sa preklopima. Sven Nurdkvist je arhitekta, što mu je, verujemo, pomoglo u razumevanju ovakvog ‘inženjeringa’ u knjizi. On nije želeo da pravi kompromis kako bi olakšao postupak štampanja, ako rezultat neće biti savršen, jer veruje da deca zaslužuju visokokvalitetne proizvode, kako sa stanovišta konstrukcije i dizajna, tako i ilustracije“, objašnjavaju za Danas Nurdkvistovi švedski izdavači.

Novi naslovi Kreativnog centra iz serijala o farmeru Petsonu i mačku Findusu (VIDEO) 2

Švedski pisac i ilustrator knjiga za decu Sven Oto Rickard Nurdkvist 75. rođendan proslaviće 30. aprila, a Kreativni centar tim povodom najavljuje novi posebni naslov iz njegovog najpoznatijeg serijala, koji je osvojio čitaoce kombinacijom duhovite priče i neverovatno detaljnih ilustracija.

Pod naslovom „Avanture s Petsonom i Findusom“ u tom objedinjenom izdanju, koje je do 24. maja u pretplati, trebalo bi da se nađu priče: „Kako se mali Findus izgubio“, „Poznajete li Petsona i Findusa?“, „Lov na lisicu“, „Mačak Findus i petao“, „Petson kampuje“, kao i manje poznati „lični“ podaci o Nurdkvistovim junacima, potraga za „bićancima“ sa farme i iz okolne prirode, recepti za Petsonove palačinke, ideje za majstorisanje iz čiča Petsonove radionice, mozgalice za vežbanje memorije, neophodna meteorološka znanja za uspešno kampovanje i druge zanimljivosti iz posebnog 13. izdanja serijala u kome su songovi, pesme i recepti.

Najavljena posebna, objedinjena knjiga, kao i epizoda o autu na pedale, biće u tvrdom povezu.

Novi naslovi Kreativnog centra iz serijala o farmeru Petsonu i mačku Findusu (VIDEO) 3

Imaće 144 strane, a u Kreativnom centru njeno objavljivanje smatraju centralnim događajem za ovu godinu jer predstavlja krunu srpskog prevoda serijala o Petsonu i Findusu.

– Petson i Findus su svakako među najpopularnijim junacima slikovnica i priča za decu u svetu. Popularnost tih izdanja najbolje pokazuje kako treba udružiti dobar, duhovit i zanimljiv tekst i raskošnu ilustraciju, koja ne samo što prati taj tekst već često govori i sama za sebe. Sven Nurdkvist je majstor za ovakvu vrstu pripovedanja i čitaoci širom sveta su, bez sumnje, osetili i doživeli duboku emociju koju te priče i slike donose. Mi u Kreativnom centru uložili smo još pre dosta godina mnogo truda da uspostavimo saradnju s njegovim izdavačem u Švedskoj, a kasnije smo se potrudili da Petsonu i Findusu damo prostor kakav zaslužuju u okviru svega onoga što mi kao izdavačka kuća nudimo, uključujući i mnogobrojne dobro posećene radionice inspirisane njihovim avanturama iz knjiga – kaže za Danas Dejan Begović, izvršni direktor, urednik i prevodilac u Kreativnom centru.

Iako su izašle iz autorove kućne „radionice“ kao zabava za njegovu decu, knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina deo su dečije popularne literature širom planete. Prevedene su na pedesetak jezika, objavljene u više od 70 zemalja, do sada prodate u više od osam miliona primeraka.

Po njima su snimljeni crtani filmovi, TV serije, izvođene su i na pozorišnoj sceni, koriste se u obrazovnim igrama, slagalicama, u zabavnim parkovima grade se Petsonove kuće, imaju svoje mesto i u dečijem muzeju u Stokholmu…

Crtač i arhitekta

Sven Oto Rikard Nurdkvist (1946) jedan je od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Iako je od detinjstva dobro crtao, nekoliko umetničkih škola je odbilo da ga primi na usavršavanje, ali je i bez toga, kao diplomirani arhitekta postao svetski značajan i poznat autor dečjih knjiga. Pisanju i ilustrovanju dečijih knjiga potpuno se posvetio 1983, kad je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu. Dobitnik je velikog broja nagrada, posebno u Švedskoj i Nemačkoj, uključujući švedsku literarnu nagradu „Astrid Lindgren“, koja se dodeljuje svakog 14. novembra na rođendan književnice koja je stvorila Pipi Dugu Čarapu, kao i Nemačke nagrade za dečiju književnost. Kreativni centar objavio je i više epizoda iz njegovog serijala o kravi Mama Mu i njenom prijatelju gavranu Gavri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari