Novi Netflix-ov dokumentarac oduševio gledaoce: "Najbolji film koji sam pogledala" 1Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Brojni korisnici društvenih mreža puni su reči hvale za novi Netflixov dokumentarac Black Barbie.

Netflix-ov film govori o Barbi lutki Afroamerikanki, koja je počela da se prodaje 1980. godine i njenim  uticajem  tamnopute devojčice.

Tamnoputa Barbi pomogla je malim Afroamerikankama da shvate da zbog svog svoje boje kože nisu ništa manje vredne od ostalih devojčica.

Dotad je klasična Barbika svetle puti, plave kose i plavih očiju smatrana ikonom lepote i ženstvenosti.

Film Black Barbie režirala je Lagueria Davis, koja se u svom ostvarenju  bavi uticajem tri Afroamerikanke koje su bile zaposlene u kompaniji Mattel – Mae Mitchell, Kitty Black Perkins i Stacey McBride-Irby,  i koje su odgovorne za nastanak tamnopute Barbie, piše Index.hr

Budući da je Mae Mitchell je tetka Laguerie Davis, rediteljka je mnogo informacija dobila iz prve ruke.

„U prvih nekoliko godina smo istraživale i razvijale scenario Nakon toga smo pokušavale da pronađemo sredstva za snimanje filma. Lagueria nije želela da film bude posvećen Mattelu koji će joj diktirati šta treba da kaže .
„Kada želite što više da ispoštujete kulturu, stvari mogu da potrajau malo duže“, rekla je producentkinja Aaliyah Williams.

Brojni korisnici društvenih mreža tvrde kako ih je ovaj dokumentarac oduševio kao i da im se čini da je Barbi redateljke Grete Gerving, koja je zaludela publiku prošlog leta, dobila konkurenciju.

„Ovo je najbolji dokumentarac koji sam ikada pogledala“, „Film je u meni probudio najdublje emocije. Predivno odavanje počasti Afroamerikankama“, „Rasplakala sam se gledajući ovaj film“, neki su od komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari